HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Parlamentul European susține că Ucraina ar trebui să aibă capacitatea de a ataca obiective militare valide în Rusia.

Parlamentul European susține că Ucraina ar trebui să aibă capacitatea de a ataca obiective militare valide în Rusia.
Sursă foto: Sursa FOTO: Washington Post

Într-o sesiune plenară la Strasbourg, membrii Parlamentului European au votat joi pentru o rezoluţie care cere statelor membre ale Uniunii Europene să elimine actualele bariere ce împiedică Ucraina să folosească arme occidentale împotriva țintelor militare legitime din Rusia, conform unui anunț al legislativului UE.

Rezoluţia a fost adoptată cu 425 voturi 'pentru', 131 'împotrivă' şi 63 abţineri. Documentul menţionează că fără eliminarea acestor restricţii, Ucraina nu poate exercita în totalitate dreptul la autoapărare și rămâne vulnerabilă la atacuri asupra populației și infrastructurii sale.


Parlamentul European subliniază că livrările insuficiente de muniţie şi limitările privind utilizarea acesteia pot slăbi impactul eforturilor făcute până acum și regretă diminuarea ajutorului militar bilateral oferit Ucrainei de către statele UE.


Deputaţii europeni reafirmă apelul lor adresat statelor membre de a-și respecta angajamentul din martie 2023 de a furniza Ucrainei un milion de cartuşe de muniţie și de a accelera livrarea de arme, sisteme de apărare aeriană și muniţie, inclusiv rachete Taurus. Ei reafirmă, de asemenea, poziția că toate statele UE și aliații NATO ar trebui să se angajeze individual și colectiv să acorde Ucrainei un ajutor militar anual de cel puţin 0,25% din PIB-ul lor.


Rezoluţia PE cere statelor membre să continue și să extindă politica de sancţiuni a Consiliului împotriva Rusiei, Belarusului și țărilor sau entităţilor din afara UE care furnizează Rusiei tehnologii militare și cu dublă utilizare. Eurodeputaţii condamnă transferul recent de rachete balistice


Eurodeputaţii denunță recentul transfer de rachete balistice efectuat de Iran către Rusia și cer sancțiuni mai puternice atât împotriva Teheranului cât şi a Coreei de Nord pentru a le preveni să sprijine războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, ei doresc ca mai multe persoane şi entităţi chineze să fie incluse pe lista de sancţiuni a UE, precum şi măsuri mai stricte pentru a aborda în mod eficient problema evitarii sancțiunilor de către companii cu sediul în UE, părți terțe sau țările non-UE.


Invitând UE și statele sale membre să depună eforturi active pentru a obține un sprijin internaţional cât mai larg posibil pentru Ucraina și pentru a identifica o soluție pașnică la război, deputaţii europeni afirmă că orice astfel de soluție trebuie să fie bazată pe respectarea totală a independenţei, suveranităţii și integrităţii teritoriale ale Ucrainei.


Aceştia consideră, de asemenea, că responsabilitatea pentru crimele de război și plăţi de despăgubire şi alte tipuri de compensații din partea Moscovei sunt aspecte esenţiale ale oricărui acord. În acest sens, eurodeputaţii doresc ca UE şi partenerii cu aceeași viziune să instituie un cadru juridic solid pentru confiscarea activelor deținute de statul rus și înghețate de UE, ca parte a eforturilor de a compensa Ucraina pentru daunele masive suferite.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu