În cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat speranța că la următorul summit european din decembrie se va lua o hotărâre politică privind începerea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE).
"La summitul din decembrie, anticipăm un rezultat, o hotărâre politică care să deschidă calea negocierilor de aderare", a afirmat Zelenski.Charles Michel a răspuns că va depune toate eforturile pentru a-i convinge pe ceilalți lideri europeni despre necesitatea luării unei decizii în acest sens în decembrie. Totuși, el nu a negat că următorul summit ar putea fi "provocator".
"Voi face tot ce este posibil pentru a-mi convinge colegii că avem nevoie de o decizie în decembrie", a declarat Michel.Comisia Europeană (CE) a anunțat la începutul lunii noiembrie că Ucraina are potențialul de a demara acum discuțiile pentru aderare la UE. Cu toate acestea, hotărârea finală aparține celor 27 de state membre ale UE care vor aborda această problemă la summitul UE de la mijlocul lunii decembrie.
În legătură cu acest subiect, Zelenski a transmis celor 27 de membri să fie "clari și conciși" și să evalueze toate progresele realizate deja de Ucraina pe calea aderării la UE.
Conform CE, Ucraina a îndeplinit deja peste 90% din criteriile stabilite pentru a începe negocierile. Uniunea Europeană a solicitat Ucrainei anumite reforme, în special în domeniul statului de drept, luptei împotriva corupției și limitării puterii oligarhilor.
"Am făcut tot ce era posibil, iar restul va fi finalizat", a declarat Zelenski, evidențiind că parlamentul ucrainean a votat reformele conform cerințelor UE și că țara sa va respecta "condițiile" stabilite.Zelenski a accentuat faptul că cele 27 de state membre trebuie să analizeze solicitarea unei "țări în conflict", afirmând că un răspuns pozitiv din partea UE ar consolida credința ucrainenilor în existența "justiției".
Charles Michel a răspuns că Uniunea Europeană are "o obligație morală" și este "responsabilitatea sa strategică" să ofere un răspuns pozitiv Ucrainei. În plus, el a afirmat că prin acceptarea Ucrainei și a Republicii Moldova, care a primit aprobare din partea Comisiei în același timp cu Kievul, UE face o "investiție strategică pentru pace".