HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Alegeri 2024: Se fac pregătiri pentru organizarea votului

Alegeri 2024: Se fac pregătiri pentru organizarea votului

  Biroul Electoral Central constituit la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 a adoptat mai multe decizii cu privire a organizarea alegerilor pentru Preşedintele României, precum și cele referitoare la documentele pe care trebuie să le depună partidele politice, alianțele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naţionale şi candidații independenți în vederea admiterii candidaturilor și a semnelor electorale precum și cele cu privire la constituirea și completarea birourilor electorale. 

Totodată, Biroul Electoral Central constituit la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaților a adoptat 3 decizii privind admiterea / respingerea candidaturilor, 7 decizii privind aprobarea înregistrării semnelor electorale, respectiv 6 decizii privind respingerea contestaţiilor formulate împotriva proceselor verbale încheiate la nivelul birourilor electorale județene.


La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în perioada de referinţă au fost întreprinse o serie de activități, respectiv: transmiterea în consultare a proiectelor Concepției Generale de Acțiune pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiții a alegerilor pentru Preşedintele României, respectiv pentru Senat şi Camera Deputaților, din anul 2024 şi a Planului de măsuri specifice domeniilor ordinii şi siguranței publice pentru asigurarea securităţii operaţiunilor și activităților derulate pentru buna organizare si desfășurare a alegerilor pentru Preşedintele României, respectiv pentru Senat şi Camera Deputaților. 

În ceea ce priveşte asigurarea resurselor financiare, au fost efectuate modificările bugetare, conform prevederilor legale, cu încadararea în limitele bugetare aprobate pentru pregatirea şi desfăşurarea procesului electoral în cauză, conform solicitărilor transmise de ordonatorii de credite.

A fost centralizat necesarul de credite bugetare în vederea efectuării deschiderilor în luna octombrie, conform solicitărilor transmise de ordonatorii de credite, cu încadrarea în bugetul şi în limitele lunare de credite bugetare aprobate in acest sens.

La nivelul Ministerului Afacerilor Externe, a fost continuată centralizarea comunicărilor transmise de misiunile diplomatice/oficiile consulare cu privire la necesarul de fonduri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor, au fost realizate demersuri privind desfăşurarea campaniei de informare a alegătorilor romani, prin intermediul canalelor de social media. 

Totodată, au fost realizate activitățile necesare pentru radierea persoanelor decedate, a celor puse sub interdicție sau condamnate cu pedeapsa accesorie și/sau complementară a interzicerii exercitării dreptului de a alege, au fost desfășurate activități de îndrumare pentru întocmirea documentației necesare și a solicitării de deblocare a Registrului electoral pentru arondarea manuală a alegătorilor nerepartizați la secțiile de votare. 

Referitor la votarea în străinătate, a fost înaintată MAE lista localităților sau grupurilor de localități din străinătate în care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători. La această data există, în țară, un număr de 18.956 de secții de votare. 
 

 

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu