HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Virginijus Sinkevicius, Comisarul European pentru Mediu: Ucraina se reconstruiește, în ciuda faptului că este în război.

Virginijus Sinkevicius, Comisarul European pentru Mediu: Ucraina se reconstruiește, în ciuda faptului că este în război.
Sursă foto: wilsoncenter.org

Virginijus Sinkevicius, Comisarul European pentru Mediu, Oceane și Pescuit, a anunțat vineri la Bruxelles că eforturi substanțiale sunt în curs de desfășurare pentru reconstrucția Ucrainei, chiar dacă țara este încă în conflict, deoarece "oamenii continuă să trăiască acolo".

"Acest război se desfăşoară la graniţa Uniunii Europene, dar totodată în Europa", a afirmat el, referindu-se la conflictul violent condus de Rusia împotriva Ucrainei ca fiind "un rău de nedescris" care provoacă "suferinţe umane uriaşe". El a adaugat că ucrainenii nu luptă doar pentru ei înşişi şi pentru ţara lor, dar şi "pentru noi toţi". Aceste declarații au fost făcute în cadrul mesei rotunde cu tema "Reconstrucţia Ucrainei pe criterii de sustenabilitate", organizată în cadrul festivalului Noul Bauhaus European.

Impactul asupra mediului

Sinkevicius a subliniat impactul devastator al conflictului asupra mediului, evidențiind diverse aspecte precum 'posibilitatea unui atac nuclear', prejudiciile aduse vieții sălbatice din zonele protejate și daunele provocate de scurgerile de petrol sau alte substanțe periculoase, rezultate din distrugerea infrastructurii ucrainene. El a menționat și problemele legate de resurse esențiale precum apa.

Eforturile de reconstrucţie

În ceea ce privește eforturile de reconstrucție, Sinkevicius a adus în discuție proiectul european Phoenix, care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a orașelor ucrainene prin implementarea unor sisteme moderne de canalizare și gestionare a deșeurilor, fabrici nepoluante și afaceri eficiente.

El a explicat că proiectul Phoenix are o componentă de urgenţă, care presupune proiecte dezvoltate pe termen scurt, şi o componentă axată pe proiecte pe termen lung.

"Aici aş vrea să spun că sunt întrebat adesea de ce este nevoie să depunem tot acest efort şi să investim toate aceste resurse dacă rachetele ruseşti vin apoi în urma noastră şi distrug totul. Ei bine, oamenii continuă să trăiască acolo, acesta este răspunsul meu," a declarat Sinkevicius.

Comisarul european a pus în context procesul de reconstrucție cu potențiala aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană: "Bineînţeles, putem grăbi acest proces de aderare la Uniunea Europeană şi putem ajuta Ucraina să obţină beneficiile maxime pe care Uniunea şi instituţiile financiare le pot oferi și care vin la pachet cu intrarea pe piaţa unică".

Conform lui Sinkevicius, UE intenționează să investească 50 de milioane de euro în următorii patru ani pentru reconstrucția Ucrainei. El a subliniat ocazia pe care o are Ucraina acum nu doar să se reconstruiască, dar să o facă într-un mod sustenabil, realizând tranziția către o societate mai bună în ceea ce privește protecția mediului și eficiența energetică.

Mesajul Oleksandrei Azarhina

Discursul comisarului a fost urmat de un mesaj video din partea Oleksandrei Azarhina, viceministru pentru comunităţi, teritorii şi dezvoltarea infrastructurii a Ucrainei. Ea a accentuat enormitatea daunelor suferite de Ucraina și necesitatea ca țara sa se reconstruiască conform principiului "reconstruieşte mai bine", promovat de Noul Bauhaus European.

"Noi dezvoltăm acum un sistem digital care se numeşte DREAM [Digital Restoration EcoSystem for Accountable Management] şi avem deja 3000 de proiecte adaptate la nevoile Ucrainei. Există, de asemenea, o platformă care ne spune exact care proiecte sunt aliniate cu principiile Noului Bauhaus European şi care mai au nevoie de schimbări", a dezvăluit ea, subliniind nevoia urgentă de fonduri pentru Ucraina în vederea recuperării din dezastru.

Opiniile altor participanți

Arhitectul polonez Huber Trammer a evidențiat că Europa ar trebui să înveţe din modul în care Ucraina se reconstruieşte folosind infrastructura existentă și clădirile existente. 'Ceea ce îmi place cel mai mult la Noul Bauhaus European este faptul că nu construieşte lucrurile de la zero, ci le reconstruieşte, reparându-le pe cele deja existente', a afirmat el.

Pierre Heilbronn, trimisul special al președintelui francez pentru ajutorarea și reconstrucția Ucrainei, a subliniat importanța ajutorului pentru Ucraina în procesul de refacere a infrastructurii. De asemenea, celebrul arhitect japonez Shigeru Ban, s-a declarat impresionat de eforturile și creativitatea depuse în procesul de reconstrucție a Ucrainei.

Masa rotundă dedicată efortului de reconstrucţie a Ucrainei a fost moderată de Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei UE pentru probleme interne, migraţie şi securitate internă.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu