HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Videoclip viral: O a doua naționalizare este în pregătire?

Videoclip viral: O a doua naționalizare este în pregătire?
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Andreea Crețulescu a postat un clip pe TikTok care a stârnit îngrijorare printre români. Potrivit celebrei gazde de televiziune, noul Cod al Urbanismului, care este acum în discuție în Camera Deputaților, ar putea să afecteze dreptul la proprietate, protejat de Constituția României. Această informație coroborează cu datele pe care le-am publicat noi în urmă cu două săptămâni.

Aparent, problemele se referă la mai multe aspecte legate de construcții, cele mai semnificative fiind cele privitoare la respectarea proprietății private. Astfel, conform reglementarilor actuale, autoritățile locale sunt obligate să creeze un Registru al spațiilor verzi care fac parte din domeniul public și sunt astfel deschise tuturor. Din nefericire, cel puțin în București (și nu numai), Primăria nu a creat un astfel de registru. Iar prevederile din proiectul de lege actual sunt extrem de periculoase.

Care sunt riscurile

Un avocat specializat în Dreptul Proprietății ne-a explicat riscurile pentru români: „Dacă stai la casă și curtea ta e catalogată ca spațiu verde, trebuie să permiți accesul publicului, ceea ce e absurd. Este ca și cum ai declara holul sau baia fiecărui apartament ca spațiu public și proprietarul ar trebui să lase ușa deschisă permanent, eventual să asigure și întreținerea (săpun, hârtie igienică) pentru oricine de pe stradă. Nu e doar absurd, ci și neconstituțional.”

Spațiile verzi dintre blocuri

„O altă problemă similară este cea a spațiilor verzi dintre blocuri” a adaugat avocatul. „Majoritatea sunt terenuri virane care aparțin deja autorităților publice, dar acestea nu le îngrijesc sau amenajează, ele nefiind înregistrate în Registru și nefiind plantate cu copaci sau arbuști. De fapt, spațiile verzi ar trebui să fie cele plantate cu vegetație, deoarece iarba și gazonul sunt neutre din punct de vedere al mediului, eliberarea lor de dioxid de carbon prin putrefacție anulează aportul lor de oxigen. Majoritatea acestor terenuri sunt administrate local deci nu se poate construi pe ele, dar lipsa inventarierii perpetuează lipsa responsabilității și comunitatea locală nu are niciun beneficiu.”

Mizele

O altă chestiune cu implicații constituționale se referă la autorizarea construcțiilor. Un specialist în urbanism ne-a clarificat situația: „Se răspândește mult dezinformare pe tema autorizațiilor. Eu activez de 20 de ani în acest domeniu. Discursul organizațiilor non-guvernamentale susține că se legalizează infracțiunile prin menținerea valabilității certificatelor de urbanism și autorizațiilor emise pe baza documentațiilor PUZ anulate sau suspendate.

În realitate, multe companii mari, serioase, internaționale, care mi-au fost clienți, au părăsit deja România din cauza acestei impredictibilități, lăsând cota de piață tocmai rechinilor imobiliari care nu respectă legea oricum. Dacă există o vinovăție, ea aparține autorității care a elaborat și aprobat acele PUZ-uri. Nu este corect ca beneficiarii certificatelor de urbanism și autorizațiilor să devină victimele colaterale ale incompetenței administrative, mai ales că retroactivitatea oricărui act normativ este neconstituțională.

E ca și cum Statul vine astăzi să ia impozit retroactiv de 90% pe salariul oficial și încasat legal al fiecărui om, invocând că legea în baza căreia a fost acordat a fost greșit aplicată. Ai moștenit un apartament într-un bloc construit între 1948 și 1989 și apare o lege care spune că trebuie confiscat pentru că pe atunci erau comuniștii la putere.”

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu