HUB PRESS

s e î n c a r c ă

VIDEO - Agitație în Spania: contracandidatul lui Marcel Ciolacu, intens contestat în cel mai amplu protest din țară

VIDEO - Agitație în Spania: contracandidatul lui Marcel Ciolacu, intens contestat în cel mai amplu protest din țară
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Aproape 170.000 de indivizi au defilat sâmbătă prin capitala spaniolă, Madrid, purtând în mâini drapelul național al Spaniei, în cadrul celei mai ample demonstrații până în prezent împotriva legii amnistiei pe care partidul socialist spaniol a agreat-o legat de tentativa separatiștilor catalani din 2017 de a instaura un guvern independent, relatează Reuters.

Demonstrația reprezintă cea mai recentă mișcare de protest dintr-un șir întreg desfășurat în diverse orașe ale Spaniei împotriva acestei amnistii și a avut loc la doar două zile după ce prim-ministrul socialist al Spaniei, Pedro Sanchez, a obținut un mandat pentru următorii patru ani cu ajutorul partidelor naționaliste catalane și basce, în schimbul acceptului asupra legii.

Protestatarii purtau pancarte cu mesaje precum "Sanchez trădător" și "Nu vindeți Spania", exprimându-și nemulțumirea față de legea pe care patru asociații juridice, partide politice de opoziție și lideri ai mediului de afaceri au afirmat că subminează statul de drept și separarea puterilor. Autoritățile estimează că numărul demonstranților se ridică la 170.000. Alberto Nunez Feijoo, liderul conservator al Partidului Popular de opoziție și Santiago Abascal, liderul partidului de extremă dreapta Vox, au fost prezenți la marșul organizat de grupuri civile.


Context

Amnistia va include cam 400 de persoane implicate în mișcarea pentru independență care a culminat în 2017, incluzând separatisti dar și forțe ale poliției care au fost implicate în altercații cu activiștii.

Referendumul pentru independența a fost catalogat ca fiind ilegal de către instanțele judecătorești și a generat cea mai profundă criză politică din Spania din ultimele decenii.

Amnistia va reprezenta cea mai amplă acțiune de acest fel din Spania începând cu amnistia generală din 1977 pentru crimele săvârșite în timpul dictaturii lui Francisco Franco și prima lege de amnistie adoptată în Uniunea Europeană din 1991, conform consiliului de cercetare CSIC din Spania.

Sanchez, care a obținut joi un vot parlamentar pentru formarea unui nou guvern, cu 179 de voturi pro și 171 contra, a susținut legea afirmând că o amnistie ar contribui la diminuarea tensiunilor din Catalonia.

Demonstranți, printre care se numără și grupuri neonaziste, au organizat proteste zgomotoase în fața sediului socialist din Madrid pentru 15 nopți la rând, începând cu momentul anunțării acordului.

Au avut loc ciocniri cu forțele de ordine care au rezultat în rănirea unor polițiști și demonstranți, dar în general protestele s-au desfășurat pașnic.

Într-un sondaj efectuat de Metroscopia la jumătatea lunii septembrie, aproximativ 70% dintre respondenți - 59% dintre ei fiind susținători socialiști - au declarat că se opun ideii unei amnistii.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu