HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Victor Negrescu, eurodeputat, depune eforturi la Viena pentru ca România să adere la Schengen / Documentul a fost trimis lui Karl Nehammer.

Victor Negrescu, eurodeputat, depune eforturi la Viena pentru ca România să adere la Schengen / Documentul a fost trimis lui Karl Nehammer.
Sursă foto: Facebook/ Victor Negrescu

Înaintea Consiliului de Justiție și Afaceri Interne programat pentru 4-5 decembrie 2023, Victor Negrescu, chestorul Parlamentului European, a prezentat un document-sinteză destinat cancelarului federal al Austriei, Karl Nehammer. Prezentarea a avut loc la Viena în fața oficialilor guvernului austriac. Documentul subliniază rolul esențial și constructiv pe care România îl deține și poate continua să îl joace în cadrul spațiului Schengen, prin consolidarea protecției frontierelor externe și optimizarea funcționării zonei de liberă circulație.

"România respectă de peste un deceniu toate criteriile specifice spațiului Schengen. Cu toate acestea, aderarea noastră la zona de liberă circulație a fost împiedicată fără nicio justificare legală.

Din păcate, anul trecut veto-ul impus de Austria a blocat progresul nostru către spațiul Schengen, chiar dacă România era mai pregătită tehnic decât Croația. Justificările oferite de guvernul dumneavoastră nu au legatură cu țara mea și afectează regretabil o relație extraordinar de prietenească care leagă Austria de România de mulți ani", a afirmat europarlamentarul român Victor Negrescu. El este cunoscut pentru eforturile constante pe care le-a depus în ultimii zece ani pentru a susține aderarea României la spațiul Schengen. Reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat, atât în documentul prezentat, cât și în discuțiile cu oficialii austrieci de rang înalt, că deși nu a fost acceptată în Schengen, România a continuat să contribuie activ la operațiunile Agenției Frontex și altele similare, prin resurse umane și tehnice, în cele unsprezece luni de la decembrie 2022.

"Prin eforturile constante ale Guvernului României, țara noastră a întreprins o serie de acțiuni care dovedesc fără echivoc că românii merită să fie parte din Schengen. Gestionarea migrației, în colaborare cu statele vecine, reprezintă o prioritate constantă pentru România. Acest lucru poate fi observat pe teren, ca urmare a vizitei voluntare efectuate anul trecut. Datorită acțiunilor sale, țara noastră are un declin impresionant al numărului de încercări ilegale de intrare. Nu în ultimul rând, România a gestionat exemplar viețile milioanelor de refugiați ucraineni care au fugit din calea conflictului armat. De asemenea, asigurăm securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene fără nicio întrerupere sau incident major. Prin acțiunile noastre, oferim un climat de siguranță și securitate pentru toate statele membre",

a argumentat europarlamentarul Victor Negrescu. În timpul vizitei sale în Austria, chestorul Parlamentului European a avut întâlniri cu primarul general și guvernatorul Vienei, Dr. Michael Ludwig, cu omologul său, Însărcinatul Special pentru afaceri globale al Cancelarului Federal Karl Nehammer, ambasadorul Peter Launsky-Tieffenthal, precum și cu alți oficiali și factori de decizie din guvernul federal și ministerul de interne austriac.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu