Conform Euronews, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate (ANSM) din Franța a emis un avertisment către public cu privire la utilizarea decongestionantelor nazale care includ pseudoefedrină, din cauza riscului asociat cu accidentele vasculare cerebrale sau atacurile de cord.
"Mesajul este clar. Nu le folosiți. Nu merită să riscăm să avem un accident vascular cerebral pentru un nas înfundat", a afirmat Christelle Ratignier-Carbonneil, directorul ANSM, într-un interviu acordat postului public FranceInfo.
Printre medicamentele care conțin pseudoefedrină se numără Actifed Rhume, Doliruhm Paracetamol și Pseudoefedrine și Humex Rhume. Acestea sunt adesea disponibile sub formă de tablete orale fără prescripție medicală sau ca spray-uri nazale pe bază de rețetă, conform ANSM.
In Marea Britanie, pseudoefedrina este comercializată sub denumirile Sudafed, Galpseud, Boots Decongestat și Care Decongestant.
Pseudoefedrina acționează prin restrângerea vaselor sanguine din nas. Cu toate acestea, poate avea același efect asupra vaselor sanguine din alte părți ale corpului, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.
În loc să recurgă la un decongestionant nazal, experții francezi sugerează ca oamenii să-și hidrateze nasul cu spray-uri cu apă sărată, să doarmă cu capul în poziție ridicată, să consume suficiente lichide și să ventileze spațiile în care locuiesc.
Ratignier-Carbonneil a menționat pentru FranceInfo că obiectivul este ca medicamentele care includ pseudoefedrină să nu mai fie disponibile în farmacii.
Ce spun mediciiMulți indivizi sunt sub impresia că antitermicele și antiinflamatoarele - care pot fi achiziționate fără prescripție medicală - sunt inofensive și le utilizează excesiv, chiar și în mod preventiv. Totuși, aceste medicamente ar trebui administrate doar atunci când există simptome specifice.
Marea majoritate a tratamentelor pentru răceală includ pseudoefedrină, atât sub formă de tablete cât și de spray-uri nazale. Utilizarea lor excesivă poate duce la complicații grave.
De obicei, o tabletă care poate fi cumpărată fără prescripție medicala conține 30 mg de pseudoefedrină. Prin urmare, prin consumul a patru tablete se ajunge la doza zilnic maxim admisibil. Aceasta poate fi periculoasă mai ales pentru persoanele care suferă de anumite boli cronice, precum cele cardiace.