HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Uniunea Europeană se pregătește pentru conflict (Politico)

Uniunea Europeană se pregătește pentru conflict (Politico)
Sursă foto: wikipedia

Politico remarcă că "Country Roads", o melodie din 1971 a lui John Denver, se face auzită în Tonnerre, punctul central al forțelor europene din estul Mediteranei.

Ora este 7:30 dimineata și o parte din echipajul portavionului amfibiu de elicoptere, clasa Mistral, își ia micul dejun - consumând cafea, pâine și gem înainte de un exercițiu programat pentru a ataca o plajă spaniolă. Noaptea trecută a fost una scurtă și planurile pentru desant au fost modificate de câteva ori.

Nava de asalt franceză - cu lungimea de 199 metri, lățimea de 32 metri și având capacitatea de a transporta 21.500 tone - este un element crucial în primul exercițiu militar real al Uniunii Europene din octombrie, desfășurat pe coasta sudică a Spaniei.

În scenariul de antrenament stabilit de oficialii militari superiori ai UE, trupele europene au trebuit să invadeze o plajă pentru a salva guvernul unui aliat fictiv numit Seglia.

Acesta este exact scopul pentru care a fost construit Tonnerre (Thunder în engleză). Cunoscut sub denumirea Landing Helicopter Dock în cadrul NATO, nava are capacitatea de a transporta elicoptere, vehicule blindate, tancuri și trupe; poate traversa oceanul cu viteza de 19 noduri și le poate transforma într-o bază de aterizare. Ambarcațiunile de desant parcate în golful său de 885 metri pătrați pot transporta trupe și vehicule militare până la mal.

"Portavioanele amfibii de elicoptere reprezintă nucleul proiecției puterii Franței, adică capacitatea de a proiecta capabilități militare pe teritoriul inamic sau pe pământul aliat confruntat cu un inamic", a declarat căpitanul navei Adrien Schaar, comandantul, la POLITICO. cabina de pilotaj. "Tonnerre poate fi implementat pe întregul spectru, de la intensitate scăzută la intensitate ridicată."

Motto-ul vasului - "si vis pacem, para Tonnerre" - este o reinterpretare a celebrului proverb latin "si vis pacem, para bellum", care se traduce prin "dacă vrei pace, pregătește-te pentru război".

Tonnerre este în serviciu din 2007 și este staționat în Toulon, pe coasta mediteraneană a Franței.

Face parte din clasa Mistral, construită de Franța în anii 2000. Au fost dislocați pentru o gamă largă de operațiuni, inclusiv evacuarea cetățenilor francezi și europeni din Orientul Mijlociu în timpul războiului Israel-Hezbollah din 2006 și sprijinirea intervenției militare a Franței în Mali în 2013. De asemenea, participă la misiunile NATO și eforturile de menținere a păcii ale ONU.

Au fost construite cinci nave, iar Franța operează trei: Tonnerre, Mistral și Dixmude.

Fostul președinte Nicolas Sarkozy le-a vândut inițial Rusiei - pentru prima dată când o țară NATO a plănuit să trimită echipament militar la Moscova. Cu toate acestea, după ce președintele rus Vladimir Putin a anexat Crimeea în 2014, a devenit imposibil din punct de vedere politic să livreze Sevastopolul și Vladivostok. Succesorul lui Sarkozy, François Hollande, a anulat comanda, iar Franța a trebuit să restituie Rusiei 950 de milioane de euro, în ceea ce rămâne una dintre cele mai grave consecințe diplomatice dintre Paris și Moscova înainte ca Vladimir Putin să lanseze invazia sa pe scară largă a Ucrainei.

Ulterior, Franța a vândut navele de război Egiptului, iar întreaga încurcătură a ajuns să coste contribuabilii francezi 409 milioane de euro.

  Sat plutitor

Deși misiunea lui Tonnerre este proiectarea forței militare, este nevoie de multă activitate mondenă pentru ca asta să se întâmple.

Nava de război este un mini-oraș autosuficient, cu un spital de 69 de paturi care include două unități de chirurgie, un stomatolog, săli de sport și chiar o boulangerie, unde brutarii fac sute de baghete în fiecare zi.

Tonnerre poate dura până la trei săptămâni fără reaprovizionare, a explicat Pierre, care lucrează în bucătării și este marinar de un deceniu (numele său complet nu poate fi dezvăluit din motive de securitate). Bucătarii militari trec printr-o pregătire specială pentru a învăța cum să ofere echipajelor de sute de oameni o dietă echilibrată. La bordul navei de război, o cină tipică este pui, orez și spanac. "Nu poți mânca paste sau cartofi prăjiți în fiecare seară", a spus Pierre.

Pentru exercițiul militar al UE din octombrie, bucătaria funcționa la maxim, deoarece Tonnerre a găzduit aproximativ 600 de militari, inclusiv din armată și forțele aeriene - pe lângă echipajul permanent de aproximativ 200. Majoritatea covârșitoare sunt bărbați.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu