HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un studiu sugerează că persoanele vaccinate împotriva Covid-19 și gripei sunt mai bine protejate.

Un studiu sugerează că persoanele vaccinate împotriva Covid-19 și gripei sunt mai bine protejate.
Sursă foto: Catherine Falls Commercial/Getty Images

Conform unui studiu recent, persoanele care au fost vaccinate atât împotriva Covid-19 cât și a gripei în același timp par să fie mai bine protejate, conform The Guardian și news.ro.

Studiul a fost prezentat la Vaccines Summit, o conferință anuală ce are loc în Boston, implicând două grupuri de lucrători din domeniul sănătății din Massachusetts.

Primul grup, compus din 12 persoane, a primit simultan vaccinul de rapel Covid bivalent și vaccinul pentru gripa sezonieră. Al doilea grup, format din 30 de profesioniști medicali, a primit rapelul Covid și vaccinul antigripal în zile diferite ale aceleiași luni.

Au fost ulterior măsurați anticorpii celor două grupuri. Concluzia cercetarii a fost că grupul care a primit ambele vaccinuri simultan avea niveluri mai ridicate de imunoglobulină G1 sau IgG1 - anticorpii care lupta împotriva Covid-19 și tulpina specifica de gripă.

"Este posibil ca acest rezultat să fie datorat unei stimulari sporite a sistemului imunitar prin administrarea ambelor vaccinuri în același timp", este opinia lui Amesh Adalja, cercetator senior la Centrul Johns Hopkins pentru Securitate Sanitară. "Esenţial este să vedem dacă acest lucru are vreun fel de beneficiu clinic semnificativ - nivelurile mai ridicate de anticorpi se traduc printr-o protecţie mai mare împotriva infecţiei sau a bolii?"

Deși studiul nu a fost încă revizuit de către colegi, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă în continuare "obținerea ambelor vaccinuri în același timp".

CDC nu oferă o explicație pentru această recomandare, dar asigură că este sigur. CDC citează unul dintre propriile sale studii privind efectele secundare ale administrarii simultane a vaccinului de rapel Covid-19 și a vaccinului antigripal. Conform CDC, chiar dacă există mai multe efecte secundare asociate cu administrarea simultană a celor doua vaccinuri, acestea nu sunt la fel de severe ca în cazul administrarii doar a rapelului Covid-19.

CDC afirmă: "Persoanele care au primit un vaccin antigripal şi un vaccin monovalent Covid-19 în acelaşi timp au avut o probabilitate uşor mai mare de a avea reacţii, inclusiv oboseală, dureri de cap şi dureri musculare decât persoanele care au primit doar un vaccin monovalent Covid-19, dar aceste reacţii au fost în mare parte uşoare şi au dispărut rapid".

Amesh Adalja menționează că există date care sugerează o creștere mică a riscului de accidente vasculare cerebrale și mini-anestezie cerebrală la persoanele în vârstă care primesc doze mari din aceste vaccinuri, dar nu consideră că este vorba de o creștere semnificativă a riscului.

În concluzie, fie pentru comoditate, fie pentru beneficiul sănătății, administrarea simultană a vaccinului Covid și a celui antigripal pare să ofere rezultate pozitive.

"Administrarea ambelor vaccinuri în acelaşi timp este un lucru care a fost întotdeauna mai convenabil pentru pacienţi, dar acum poate avea şi un beneficiu imunologic suplimentar şi ar trebui să fie recomandat în general pentru cei care sunt eligibili pentru ambele vaccinuri", spune Adalja.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu