HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un studiu recent relevă eficiența ecografiei în diagnosticarea cancerului de sân în 90% din cazuri, comparativ cu mamografia.

Un studiu recent relevă eficiența ecografiei în diagnosticarea cancerului de sân în 90% din cazuri, comparativ cu mamografia.
Sursă foto: medikali

Un studiu recent efectuat de cercetătorii din Olanda subliniază importanța unei ecografii mamare timpurii în lupta împotriva cancerului de sân, după ani de discuții privind avantajele și dezavantajele acestui tip de diagnostic.

În România, cancerul de sân este principala cauză de deces la femei, reprezentând 16% din totalul morților cauzate de cancer. Prevenirea și identificarea timpurie a acestei boli sunt vitale pentru tratament și supraviețuire, iar ecografia mamară joacă un rol esențial în acest proces.

Studiul recent arată că ecografia este o metodă eficace pentru diagnosticarea pacientelor care prezintă simptome precum durere, noduli, secreții mamelonare sau alte afecțiuni specifice unei anumite zone a sânului.

Analiza a evidențiat că doar ecografia a condus la un diagnostic corect la 90% dintre paciente, iar în 80% dintre cazuri testele ulterioare au indicat prezența unor afecțiuni benigne, cum ar fi chisturile. Cercetătorii subliniază că ecografia nu doar că este eficientă pentru detectarea timpurie a cancerului de sân, dar poate fi și o modalitate mai rapidă și accesibilă pentru obținerea unui diagnostic decât mamografia, în special pentru pacientele cu dificultăți financiare sau în cadrul programelor de screening cu resurse limitate.

”Mamografia și ecografia mamară sunt două tehnici de imagistică medicală utilizate pentru a examina țesuturile mamare, dar ele folosesc principii diferite.

Principalul avantaj al ecografiei este faptul că nu folosește radiații ionizante, ceea ce o face sigură și potrivită pentru femeile de toate vârstele, inclusiv pentru femeile gravide.

Pentru femeile cu țesut mamar dens, ecografia mamară poate oferi imagini mai clare și mai precise decât mamografia”, explică Oana Silvia Bărbulescu, medic specialist Chirurgie Senologică în cadrul clinicii Medikali.

Specialistul recomandă ca fiecare femeie să discute cu medicul lor despre beneficiile potențiale ale ecografiei mamare ca parte a programului de screening.

Frecvența ecografiilor mamare poate varia în funcție de sfatul medicului și de istoricul personal al pacientei. În general, acestea pot fi efectuate anual sau la intervale mai scurte, conform recomandărilor medicului. ”Ecografia mamară poate ajuta la detectarea timpurie a tumorilor și a altor abateri mamare, ceea ce poate duce la tratamentul prompt și la reducerea riscului de complicații. Detectarea precoce oferă pacientelor șanse mai bune de vindecare și evită tratamentele agresive în stadii avansate ale cancerului. În ceea ce privește limitările sale, acestea se referă la faptul că poate fi mai puțin eficace în detectarea microcalcificărilor, care pot fi un semn al cancerului de sân”, a încheiat Dr. Bărbulescu.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin