HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un raport despre impactul COVID-19 asupra persoanelor în vârstă relevă că aproape 25% dintre acestea suferă modificări sau disfuncții cognitive post-infecție.

Un raport despre impactul COVID-19 asupra persoanelor în vârstă relevă că aproape 25% dintre acestea suferă modificări sau disfuncții cognitive post-infecție.
Sursă foto: Catherine Falls Commercial/Getty Images

O cercetare efectuată în România referitoare la consecințele COVID-19 asupra persoanelor în vârstă indică faptul că virusul SARS-CoV-2 cauzează modificări sau distorsiuni cognitive la aproape un sfert dintre pacienți, chiar și după recuperare. Persoanele care nu au fost diagnosticate anterior cu boli neuro-degenerative au manifestat simptome precum probleme de memorie și anxietate după ce s-au vindecat de boală, conform rezultatelor studiului, potrivit news.ro.

Investigația medicală efectuată pe 304 pacienți în vârstă indică faptul că 24%, adică 73 dintre pacienți, au experimentat modificări sau distorsiuni cognitive post-COVID. Dintre aceștia, 11 au suferit accidente ischemice periferice indiferent de prezența aterosclerozei cerebrale, coronariene sau periferice.

În plus, 18 pacienți reprezentând 6% din total, au fost diagnosticați recent cu anxietate și depresie, ceea ce subliniază complexitatea impactului asupra sănătății mentale. Aceste concluzii sunt rezultatul studiului realizat de Enayati Hospital și ale cărui descoperiri au fost publicate joi.

„Nu trebuie să lăsăm 6-12 luni pacientul în aşa-numitul sindromul brain-fog , ceaţă pe creier, el trebuie să se adreseze şi să consulte cât mai repede specialistul în geriatrie şi gerontologie. Noi avem experienţă şi putem să spunem că ne numărăm printre promotorii care au studiat şi creierul, nu doar plămânii atunci când se discută despre infecţia cu Sars-COV-2. Toată lumea a studiat şi a căutat plămânul, toată lumea a monitorizat, din imagistică, toracele. Noi ne-am concentrat pe creier, pentru că este o neuro-inflamaţie, este un sindrom febril în contextul infecţiei cu SARS-Cov-2 şi orice neuro-inflamaţie aduce după sine tot acest tren al patologiei de tip neuro-degenerativ”, a declarat coordonatorul studiului, Ioana Ioancio, medic primar Geriatrie-Gerontologie.

Studiul a inclus și pacienți care nu au fost diagnosticați anterior cu boli neuro-degenerative dar care au manifestat simptome precum probleme de memorie și anxietate după infectare.

Cercetarea s-a bazat pe pacienți spitalizați sau consultați ambulatoriu în perioada iunie 2022 - martie 2023, infectați sau nu cu SARS-CoV-2 și diagnosticați sau nu cu boli neuro-degenerative. Pacienții au fost evaluați conform standardelor Comprehensive Geriatric Evaluation (CGA) pentru identificarea sindromului de „long COVID”. Concluziile au arătat că mulți dintre pacienți au prezentat modificări semnificative, inclusiv la nivelul imaginilor cerebrale, la trei-șase luni după infecția cu SARS-COV-2.

Echipa medicală implicată în studiu a subliniat beneficiile unui ecosistem integrat care permite o monitorizare atentă a pacienților în diverse stadii ale bolii. Coordonatorul studiului a subliniat importanța diagnosticului timpuriu și a abordării multidisciplinare.

„Concluziile acestui studiu reafirmă necesitatea unei abordări personalizate în tratamentul pacienţilor vârstnici cu patologie neuro-degenerativă şi infecţie cu SARS-COV-2”; se menționează într-un comunicat dat publicităţii, joi, de către realizatorii studiului.

Conform autorilor cercetării, intitulată „Patologia neuro-degenerativă cu debut la pacienţii vârstnici infectaţi cu SARS-CoV-2”, aceasta a fost prezentată la cea de-a 33-a ediţie a Conferinţei Europene de Alzheimer "New opportunities in dementia care, policy and research", desfăşurată în Helsinki, Finlanda, în perioada 16 - 18 octombrie 2023.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu