HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un procuror specializat în accidente sugerează că un şofer sub influenţa drogurilor poate fi considerat nevinovat, în funcţie de interpretarea legii.

Un procuror specializat în accidente sugerează că un şofer sub influenţa drogurilor poate fi considerat nevinovat, în funcţie de interpretarea legii.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Procurorul Bogdana Pîntea, de la Parchetul Judecătoriei Sibiu, specializată în delincvența rutieră, a semnalat joi că există șoferi care conduc sub influența drogurilor și care pot fi declarați nevinovați în funcție de cum este interpretată legea. Ea a descris aceasta ca fiind "o problemă gravă, care necesită corectare", deoarece "unele persoane sunt judecate și condamnate pentru aceeași infracțiune pentru care dosarele altora sunt închise" și sunt considerate nevinovate., conform Agerpres.

În România, parchetele și instanțele nu au o abordare uniformă cu privire la șoferii la care se găsesc droguri doar în urină, ceea ce duce la problema serioasă ridicată de procurorul Bogdana Pîntea.

"Am decis astăzi să discut despre un subiect extrem de disputat care a generat o practică incoerentă chiar și în sistemul judiciar: conducerea sub influența drogurilor. După cum știți, acest subiect a fost foarte mediatizat recent, mai ales după incidentul din stațiunea 2 Mai unde un șofer sub influența drogurilor a provocat un accident soldat cu moartea mai multor victime. Subiectul principal pe care vreau să-l abordez astazi este lipsa unei practici uniforme în parchete și instanțele din România. După ce un șofer este oprit în trafic, este dus la spital pentru prelevarea de probe biologice de sânge și urină. Rezultatele analizelor pot fi: test pozitiv atât în urină cât și în sânge, test negativ atât în urină cât și în sânge sau test negativ în sânge dar pozitiv în urină. Acest ultim scenariu, unde drogurile sunt detectate doar in urina a generat o practică neuniforma in parchete si instante", a afirmat Bogdana Pîntea la conferința "Psihiatrie și psihologie medico-legală" de la Facultatea de Medicină din Sibiu.

Procurorul a explicat cum un șofer poate avea rezultat pozitiv la consumul de canabis chiar dacă acesta a consumat droguri cu două săptămâni inainte de a fi prins, pentru că această substanță rămâne detectabilă în urină până la 15 zile.

"Existența doar a drogurilor in urina nu poate stabili dincolo de orice dubiu că infractorul, adică șoferul era sub influența acestor substanțe atunci când conducea. Aceasta duce la clasarea dosarului sau achitarea acuzatului, adică dosarul respectiv se inchide pur si simplu. Soferul nu are cazier, nu mai este responsabil penal. Această practică s-a dezvoltat ca urmare a rapoartelor de expertiză realizate de medicii legisti, care ne-au spus că: dacă această substanță este găsită în urină nu putem să stabilim dincolo de orice dubiu că persoana respectivă era sub influența acelei substanțe atunci când conducea mașina. Medicii ne-au răspuns: nu, nu putem să stabilim asta pentru că unele substanțe persista in urină pânâ la 15 zile. Deci o persoană care a consumat canabis acum 15 zile, poate avea un test pozitiv în acest moment, chiar dacă el nu mai este influențat în niciun fel de acea substanțâ", a declarat Bogdana Pîntea.

Ea a indicat că existența unei alte opinii în practica din România face ca unele persoane să fie judecate, iar altele nu, pentru aceeași infracțiune.

"În ceea ce privește a doua opinie în practică, se afirmă astfel: nu contează dacă infractorul era sau nu sub influența drogurilor; contează cantitatea de droguri găsită în urinã sau sânge și nu ne interesează dacã este gãsitã doar in urina si se dispune trimiterea in judecata si condamnarea acestor oameni. Așadar, puteți observa că este o situație extrem de nedreaptă, în care unele persoane sunt judecate și condamnate pentru exact aceeași infracțiune pentru care dosarele altora se inchid si sunt considerati practic nevinovati. Aceasta a doua opinie se bazează pe unele decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, prezentate anterior de o doamnă, în sensul că instanța supremă afirmă că nu contează cantitatea de droguri, atâta timp cât acestea sunt prezente în organismul infractorului", a evidențiat Bogdana Pîntea.

Conform procurorului sibian, au existat cazuri în care medicii au afirmat că o cantitate foarte mică de droguri în urină nu poate afecta un șofer.

"În practica recentă au mai fost cazuri în care s-a constatat faptul că respectivul șofer avea 0,002 micrograme/litru de substanțe psihoactive doar in urina si nu si in sange sau chiar si in sange si doctorii au spus: nu, aceastã cantitate nu poate influenta soferii", a declarat Bogdana Pîntea.

În opinia ei soluţia la această problemă ar fi o clarificare explicită în lege privind consumul de droguri, similar cu ce există pentru consumul de alcool.

"Cred că trebuie să gãsim o soluție pentru această problemă, deoarece este o problemă gravă care duce la decizii complet contradictorii și depinde într-un fel de norocul tãu ca șofer dacã ești prins conducând într-un județ sau în altul, unde autoritățile de cercetare interpretează legea diferit. (...) Este o problemă gravă care necesită corectare, iar legiuitorul trebuie să intervină pentru a avea o normã foarte clarã și pentru a nu lãsa loc de interpretãri. Dar o modificare legislativă consider că nu poate fi fãcutã fărã opinia de specialitate, adicã a medicilor. Trebuie analizate studiile din domeniu, pentru cã dacâ la alcoolemie este clar - peste 0,80 la mie s-au realizat multe studii care aratâ câ atenția scade cu pânâ la 30 de ori - dar in cazul drogurilor nu s-au realizat suficiente studii raportate la cantitatea din sange. Deci consider că doar printr-o colaborare între noi toți putem ajunge la o norma predictibilâ pentru soferi", a concluzionat Bogdana Pîntea.

Pîntea a prezentat lucrarea "Conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive" în cadrul conferinţei de la Sibiu. Evenimentul științific organizat Spitalului Clinic de Psihiatrie, cel Judeţean de Urgenţă şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, adună atât psihiatrii, psihologi, poliţişti, procurori, judecători, medici specialişti cu diverse specializări.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu