HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un oficial al Guvernului Ciolacu menționează regionalizarea înainte de alegeri: Propune reducerea numărului de UAT-uri în România

Un oficial al Guvernului Ciolacu menționează regionalizarea înainte de alegeri: Propune reducerea numărului de UAT-uri în România
Sursă foto: Mediafax

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, a declarat luni că aproximativ 200 de orașe mici și în jur de 1.200 de comune din România se confruntă cu o presiune financiară semnificativă. Acestea sunt constrânse să recurgă la bugetul național pentru a acoperi costurile operaționale din cauza veniturilor locale insuficiente.

"În ţara noastră, există circa 200 de oraşe mici şi aproximativ 1.200 de comune care se confruntă cu o presiune financiară considerabilă. Acestea sunt nevoite să apeleze la bugetul de stat pentru a putea face faţă costurilor de funcţionare din cauza veniturilor locale insuficiente...

De asemenea, ministrul Veştea a menționat că nici municipiile care nu sunt reședințe județene nu se află într-o situație financiară mai bună. Din cele 62 de astfel de municipii, 56 se confruntă cu aceleași dificultăți financiare și necesitau echilibrare din bugetul central.

Când vine vorba despre municipiile reședințe județene, acestea par să fie mai stabile financiar. Doar nouă dintre cele patruzeci au nevoie de ajutor financiar extern pentru a-și balansa bugetele.

Ministrul Dezvoltării a subliniat că, în contextul creșterii prețurilor la utilități și materiale, autoritățile locale se confruntă adesea cu incapacitatea de a asigura funcționarea aparatului de specialitate și a serviciilor publice subordonate.

"La Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei astăzi sunt înregistrate solicitări de alocare de sume din bugetul de rezervă bugetară...

În acest sens, existența unor cereri pentru fonduri din bugetul de intervenție la dispoziția Guvernului pentru unități administrativ-teritoriale afectate de calamități naturale este semnalată.

"O parte din răspunsurile la situaţiile prezentate mai sus ar putea deriva şi din educaţia financiară precară pe care o avem la nivelul societăţii..."

El a recunoscut că existența unor administratori bine pregatiți care au realizat "minuni" în comunitatile pe care le gestionează. Însá el considerá ca aceste "minuni" ar trebui să fie normale într-o societate integrată european.

"Cum facem să transformăm minunile în normalitate? O parte din răspunsul la această întrebare este legat de o decizie foarte mult aşteptată şi necesară pentru o administraţie mai eficientă: reorganizarea administrativ-teritorial a României..."

Ministrul Dezvoltării a subliniat că oraşele mari, în care populaţia are acces la educaţie generală de bună calitate mai uşor, sunt mai performante din punct de vedere al execuţiei bugetare.

"Educaţia financiară poate avea un impact semnificativ asupra actului administrativ... Cetăţenii educaţi financiar pot lua decizii mai bune, pot contribui mai eficient la economie şi pot avea un stil de viaţă mai stabil din punct de vedere financiar"

În opinia sa, este esențial să înțelegem și să acceptăm că educația financiară nu este destinată doar celor care vor să devină bogați. Este foarte important pentru a avea un trai decent.

"Astăzi, poate că suntem mai săraci, tocmai pentru că nu a contat foarte mult educaţia financiară şi... Ne confruntăm cu o lacună gravă în înţelegerea fundamentală a conceptelor financiare la nivel individual..."

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin