HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un oficial al Guvernului Ciolacu menționează regionalizarea înainte de alegeri: Propune reducerea numărului de UAT-uri în România

Un oficial al Guvernului Ciolacu menționează regionalizarea înainte de alegeri: Propune reducerea numărului de UAT-uri în România
Sursă foto: Mediafax

Conform declarațiilor ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, în România există aproximativ 200 de orașe mici și aproape 1.200 de comune care se confruntă cu o presiune financiară semnificativă. Acestea sunt forțate să apeleze la bugetul național pentru a putea acoperi costurile operaționale din cauza veniturilor locale insuficiente.

"În ţara noastră, există circa 200 de oraşe mici şi aproximativ 1.200 de comune care se confruntă cu o presiune financiară considerabilă. Acestea sunt nevoite să apeleze la bugetul de stat pentru a putea face faţă costurilor de funcţionare din cauza veniturilor locale insuficiente. Cu alte cuvinte, cheltuiesc mai mult decât produc şi extind problemele lor în corpul deja greoi al administraţiei statului. Mai mult decât atât, în peste jumătate din administraţiile locale, veniturile nu reuşesc să acopere nici măcar cheltuielile cu salariile. Acesta este un semn că multe dintre comunităţile noastre luptă pentru a se menţine pe linia de plutire", a afirmat Adrian Veştea.

Ministrul Dezvoltarii subliniazã cã situația nu este neapãrat mai bunã nici în rândul municipiilor care nu sunt reședințã de județ. Din cele 62 de astfel de municipii, 56 se confruntă cu aceleași provocări financiare, având nevoie de echilibrare de la bugetul central.

În ceea ce privește municipiile reședință de județ, acestea par să aibă o situație financiară mai stabilă, în condițiile în care doar 9 din cele 40 de municipii reședință de județ au nevoie de suport financiar extern pentru a-și echilibra bugetul.

Din pãcate, pe fondul creşterii preţurilor la utilităţi şi la materiale, autoritãţile administraţiei publice locale se aflã uneori în imposibilitatea de a asigura funcţionarea aparatului de specialitate și a serviciilor publice din subordine. De asemenea, acestea întâmpinã dificultãţi în finanţarea proiectelor cu finanţare nerambursabilã sau cu finanţare din programe naţionale aflate în implementare, precum şi plata unor cheltuieli stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

"La Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei astăzi sunt înregistrate solicitări de alocare de sume din bugetul de rezervă bugetară, la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata unor cheltuieli curente şi de capital, în sumă totală de aproape 1 miliard lei, pentru 122 de localităţi din cele 27 de judeţe. Cantităţile foarte mari de precipitaţii căzute în prima parte a anului în 26 de judeţe au generat inundaţii, alunecări de teren, au afectat infrastructura hidrotehnică, terasamentele şi malurile de apărare, structura drumurilor judeţene, drumurilor comunale, podurilor, podeţelor şi digurilor, a sistemelor de alimentare cu apă, dar şi a multor şcoli şi sedii de primării", a mai spus ministrul.

În acest context sunt înregistrate solicitãri pentru alocarea unor sume din bugetul destinat intervențiilor la dispoziția Guvernului. Acestea sunt prevãzute în bugetul național pentru anul 2023 și se ridicã la peste 2 miliarde lei pentru 597 localitãți care au fost afectate de calamitãți naturale.

"O parte din răspunsurile la situaţiile prezentate mai sus ar putea deriva şi din educaţia financiară precară pe care o avem la nivelul societăţii și...

Potrivit ministrului Dezvoltarii exista si oameni bine pregatiti...

"Cum facem să transformăm minunile în normalitate? O parte din răspunsul la această întrebare este legat de o decizie foarte mult aşteptată şi necesară pentru o administraţie mai eficientă: reorganizarea administrativ-teritorial a României. Am susţinut şi susţin ideea unei administraţii mai suple, mai eficiente, cu mai puţine UAT-uri (unităţi administrativ-teritoriale, n.r.). Consider că reorganizare administrativ-teritorială şi regionalizarea ar putea contribui la consolidarea capacităţii administrative la nivel local şi dezvoltarea de proiecte strategice pe termen lung. Privind din perspectiva cetăţeanului, consider că un cetăţean mai bine pregătit din punct de vedere financiar poate pune o mai mare presiune pe administraţia publică locală să cheltuie banii corect şi eficient", a sustinut Adrian Veștea.

Ministrul Dezvoltarii a subliniat ca orasele mari...

"Educația financiarã poate avea un impact semnificativ asupra actului administrativ...

In opinia sa, este necesar sa intelegem si sa acceptam ca educatia financiara nu este doar pentru cei care vor sa fie bogati si foarte bogati, ci este foarte importanta si pentru a avea un trai decent.

"Astazi, poate ca suntem mai saraci...

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu