HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un medicament pentru anxietate ar putea crește șansele de supraviețuire în cazul cancerului cerebral, conform unei noi descoperiri!

Un medicament pentru anxietate ar putea crește șansele de supraviețuire în cazul cancerului cerebral, conform unei noi descoperiri!
Sursă foto: Cancer Discovery

Tumorile cerebrale provoacă mai multe decese în rândul copiilor și adulților cu vârsta sub 40 de ani decât orice altă formă de cancer. Acestea sunt notoriu rezistente la tratamentele care eradichează cancerele din alte zone ale organismului. Un grup de cercetători australieni propune ideea că această rezistență ar putea fi determinată de proprietățile specifice ale creierului, potrivit news.ro.

În încercarea de a explica acest fenomen, studiul sugerează că un medicament anti-anxios utilizat de mai multe decenii ar putea spori eficacitatea chimio-radioterapiei pentru glioblastom (GBM), cea mai răspândită și mortală formă de cancer cerebral.

Cercetarea recentă indică faptul că lichidul cefalorahidian ar putea diminua efectivitatea tratamentului pentru cancerul cerebral și identifică noi posibilități terapeutice.

O echipă interdisciplinară formată din neurobiologi, neurochirurgi și oncologi australieni a analizat impactul lichidului cefalorahidian uman asupra dezvoltarii celulelor tumorale prelevate de la 25 de pacienți locali diagnosticați cu glioblastom.

Rezultatele studiului indică faptul că celulele tumorale și-au modificat rapid caracteristicile și au dezvoltat o rezistență mai mare la radiații și la medicamentul temozolomidă, care reprezintă principiile de bază ale terapiei pentru glioblastom.

"Glioblastomul ucide în câteva luni numeroși indivizi care altfel sunt în formă, sănătoși și tineri. Este o boală îngrozitoare, iar tratamentele disponibile nu sunt suficient de eficiente, în ciuda efectelor secundare severe", a declarat profesorul Cedric Bardy, liderul echipei de cercetare.

Noul studiu contribuie la înțelegerea limitelor actualelor metode chimioterapeutice și oferă speranțe pentru dezvoltarea unei noi clase de medicamente care ar putea fi integrate în protocolul standard de tratament.

"Acum lucrăm din greu pentru a încerca acest lucru pe pacienți în cadrul unui studiu clinic", a adăugat profesorul Bardy.

În cursul investigației privind baza moleculară a acestor schimbări, echipa a descoperit că celulele de glioblastom expuse la lichidul cefalorahidian sunt mai rezistente la feroptoză, o formă de moarte celulară indusă de terapie.

Un aspect crucial este acela că trifluoperazina, un medicament anti-anxietate folosit încă din anii 1950, ar putea resensibiliza celulele de glioblastom la ambele terapii.

Studiul a mai descoperit că trifluoperazina nu afectează celulele sănătoase ale creierului.

Echipa australiană a ajuns la concluzia că o combinație între trifluoperazină și tratamentul standard ar putea îmbunătăți rata de supraviețuire a pacienților cu glioblastom.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu