HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un medic dezvăluie motivul pentru care românii recurg la medicamente și intervenții chirurgicale fără discernământ: Prevalează ideea că pacientul nu înțelege

Un medic dezvăluie motivul pentru care românii recurg la medicamente și intervenții chirurgicale fără discernământ: Prevalează ideea că pacientul nu înțelege
Sursă foto: zee5.com

Lucian Dorobanţu, un eminent specialist în chirurgie cardiovasculară, a contrazis o presupunere răspândită în domeniul medical potrivit căreia pacienții nu sunt capabili să înțeleagă detaliile discutate în timpul unei consultații. El a subliniat că această idee este eronată și a insistat că fiecare pacient, indiferent de nivelul său de educație, are dreptul de a fi informat cu privire la riscurile și beneficiile operațiilor.

"Accesul la informaţie în ziua de astăzi este facil. Explicarea informaţiei, înţelegerea informaţiei este un lucru important. Acest lucru ţine extrem de mult de relaţia medic - pacient. Medicul este obligat, din punctul meu de vedere, să explice corect şi documentat pacientului opţiunile pe care le are. Există cutuma în lumea medicală, ”Domnule, pacientul nu înţelege”. Fals. Pacientul, indiferent de nivelul lui de educaţie, trebuie să înţeleagă riscurile şi beneficiile unei intervenţii. Şi când vorbim de riscuri, vorbim de riscuri imediate şi pe termen lung. La fel şi beneficiile.", a afirmat Dorobanțu la Maratonul bolilor cardiovasculare organizat de Medika TV.

Dorobanțu a adaugat că medicii trebuie să arate empatie față de pacienții care se prezintă la consultații.

“Prevenţia este un pas esenţial în lumea medicală modernă. Este bine ca pacientul să ajungă la medic. Eu obişnuiesc să spun că singurii oameni care vin de plăcere într-un spital sunt medicii şi cei care lucrează acolo. Trebuie să înţelegem şi să fim empatici cu pacientul care intră pe uşa spitalului. El se află într-un moment de cumpănă.", a declarat Dorobanțu.

El a mai menționat că diagnosticele medicale sunt date din ce în ce mai devreme, pacienții fiind tot mai tineri.

"S-a schimbat vârsta la care sunt astăzi pacienţii, sunt din ce în ce mai tineri, sunt din ce în ce mai grav. Sigur că probabil că sunt din ce în ce mai tineri şi din ce în ce mai grav, că avem din ce în ce mai multe posibilităţi de a-i diagnostica.", a precizat Dorobanţu, adaugând că existența unor zone defavorizate medical reprezintă o problemă majoră: "În cele mai multe zone, din păcate, există zone defavorizate. Nu vorbesc de zone defavorizate industrial, ci zone defavorizate medical în care oamenii se programează şi au o consultaţie peste opt luni”.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu