HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un jurnalist român a urmărit-o pe Klaus Iohannis în Capul Verde. Ce informații a primit de la președinte despre costurile călătoriilor sale?

Un jurnalist român a urmărit-o pe Klaus Iohannis în Capul Verde. Ce informații a primit de la președinte despre costurile călătoriilor sale?
Sursă foto: administratia prezidentiala

Un jurnalist de la Libertatea a călătorit până în Capul Verde pentru a-l interoga pe Klaus Iohannis referitor la motivul pentru care nu face cunoscute costurile călătoriilor sale internaționale.

În timpul vizitei sale în Capul Verde, reporterul a avut ocazia să realizeze un interviu cu liderul african. Acesta i-a declarat că ar fi dispus să facă publice costurile deplasărilor dacă oricare cetățean i-ar solicita acest lucru.

După această întâlnire, Klaus Iohannis a plecat spre Guvern. În acest moment, jurnalistul de la Libertatea l-a abordat din nou pe președinte și i-a adresat o întrebare.

Președintele Iohannis era grăbit. Următoarea sa destinație a fost Parlamentul. În această ocazie, președintele însuși s-a apropiat de reprezentantul Libertatea și l-a rugat pe cei care îl însoțeau să-i acorde câteva momente de răgaz.

A ajuns apoi la jurnalistul român, singurul prezent în Capul Verde. "Haideți, să-mi puneți întrebarea, că, cine știe ce mai scrieți pe urmă", a afirmat amuzat conducatorului statului.


"Domnule președinte, Cabo Verde și, în general, Africa, au reprezentat la un moment dat o miză pentru diplomația românească.

În ultimele decenii însă, lucrurile au stagnat. Acum ați venit în Africa, un continent cu o creștere accelerată. Credeți că publicul românesc e suficient de matur încât să înțeleagă faptul că diplomația are un cost? De ce nu faceți publice cheltuielile deplasărilor dvs dacă credeți în maturitatea cetățenilor români de a cântări ei aceste cheltuieli? Vă mulțumesc", a fost întrebarea adresată de reporterul român.

"Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african. Avem o nouă strategie față de Africa și ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și dacă vreți să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african.

Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa.Iar în ce privește cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu niște cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii", a fost răspunsul dat de Klaus Iohannis.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu