Vineri dimineață, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat o percheziție la locuința lui Dragoș Iorga, director în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), ca parte a unei ample investigații privind infracțiuni grave de corupție.
În urma descinderii, DNA a solicitat arestarea la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile a oficialului MIPE, având în vedere că probele sunt concludente și acesta a recunoscut fără rezerve acuzațiile aduse. În plus, nu s-a opus demersurilor anchetatorilor. Aflat într-o situație dificilă din cauza denunțurilor făcute de subalternele sale...
Informațiile din dosarul ajuns pe biroul judecătorilor Tribunalului Constanța indică faptul că ancheta ar fi început după ce cele două angajate MIPE au depus plângeri succesive împotriva directorului Iorga, care le „alina„ cu o treime din salariul lor.
Cele două femei au descris în detaliu la DNA Constanța evenimentele care se desfășurau la sediul MIPE, unde figura centrală era chiar directorul executiv.
„Din respectivul denunț reiese în esență faptul că numitul Dragoș Iorga, director executiv în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în perioada ianuarie 2021 până în prezent, ar fi pretins și primit lunar sume de bani de la aceasta în vederea angajării și menținerii în funcție acesteia, în cadrul unui proiect derulat prin Organismul Intermediar Regional București Ilfov, instituție aflată în subordinea Ministerului Fondurilor Europene. Totodată acesta i-ar fi pus la dispoziție subiectele și răspunsurile aferente pentru examinare, în vederea ocupării postului”, se arăta în primul denunț, scris la DNA la finalul lunii septembrie.
În urma acestor denunțuri detaliate procurorii au început colectarea probelor suplimentare care să coroboreze acuzațiile aduse de cele două femei.
„Dragoș Iorga, în calitate de director al Organismului intermediar regional pentru Programe europene capital uman - Regiunea Bucureşti - Ilfov, cu ocazia derulării în perioada ianuarie – martie 2021 a unui concurs de angajare în cadrul respectivei instituții, a pretins și primit câte 1500 lei lunar timp de doi ani de zile și jumătate de la ...... .. ...... în schimbul angajării și menținerii în funcție a acestora la instituția respectivă. Iorga (președinte al comisiei de angajare) le-a transmis în format letric subiectele de concurs și răspunsurile aferente anterior examinării astfel încât cele două au fost declarate promovate și fiind totodată angajate începând cu data de 15.03.2021”, se arată în dosarul ajuns la judecători.
În plus, directorul avea asupra sa cardurile bancare ale angajatelor.
„În sensul celor descrise, martorele denunțătoare i-au înmânat cardurile personale numitului Iorga Dragoș Adrian care retrăgea în numerar de la ATM sumele de 1500 lei lunar. Cu ocazia percheziției domiciliare cele două carduri aparținând denunțătoarelor au fost identificate asupra numitului Iorga Dragoș Adrian, mai exact în portofelul acestuia”, se mai arată în dosarul ajuns pe masa magistraților constănțeni.
Tribunalul Constanța a aprobat propunerea de arestare la domiciliu a directorului pentru o durată de 30 de zile, decizia fiind motivată și prin faptul că acesta a recunoscut integral acuzațiile ce i se aduc.