HUB PRESS

s e î n c a r c ă

ULTIMA ORĂ: 38 de percheziții în România, efectuate de Parchetul condus de Kovesi, într-o anchetă legată de o fraudă de 15 milioane de euro

ULTIMA ORĂ: 38 de percheziții în România, efectuate de Parchetul condus de Kovesi, într-o anchetă legată de o fraudă de 15 milioane de euro
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Informații de ultim moment: EPPO, sub conducerea lui Kovesi, efectuează 38 de percheziții domiciliare în România, în cadrul unei investigații privind o fraudă de 15 milioane de euro

În contextul a două cercetări active legate de o presupusă fraudă de 15 milioane de euro, Parchetul European (EPPO) cu sediul în București (România), a pus în aplicare 38 de percheziții domiciliare pe data de 7 noiembrie 2023.

Perchezițiile s-au desfășurat în diverse locuri din România, incluzând București, Ploiești, Cluj și județul Ialomița, conform informațiilor furnizate de EPPO. Acțiuni investigative au avut loc și în Cipru, Cehia și Malta, dar și în Monaco și Statele Unite prin intermediul cooperării internaționale. Sunt vizate șase proiecte IT finanțate de UE pentru crearea unor software-uri inovative.
Ce indică ancheta?

Ancheta relevă că între anii 2019-2022 beneficiarii proiectelor au prezentat documente false sau imprecise referitoare la servicii supraevaluate sau care nu au fost niciodată oferite. Aceștia au inclus și facturi frauduloase pentru achiziționarea bunurilor – obținând astfel nejustificat fonduri din bugetul UE de cel puțin 15 milioane de euro.

Beneficiarii sunt suspectați că au creat ulterior scheme financiare interne și internaționale frauduloase pentru a direcționa fondurile în propriul lor avantaj.

Câteva dintre persoanele investigate au fost aduse la sediul EPPO din București pentru a fi informate despre statutul lor de suspecți. Alte persoane vor fi aduse în zilele următoare. Potrivit EPPO, faptele investigate pot constitui infracțiuni de fraudă și spălare de bani. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a demarat investigații suplimentare privind aceleași aspecte.
Alte organizații implicate în anchetă

EPPO s-a bazat pe suportul: Structurii de Sprijin EPPO din România; Direcției Generale Anticorupție și structurilor sale subordonate teritorial (Direcția Generală Anticorupție și structurile sale teritoriale subordonate); Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din România; Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR și structurilor teritoriale subordonate ale Inspectoratului General al Poliţiei Române; Poliţia Română – Direcţia Operaţiuni Speciale şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, condus de Laura Codruța Kovesi. Are responsabilitatea de a investiga, urmări penal și judeca infracțiunile împotriva intereselor financiare ale UE.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu