HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ultima decizie: Consiliul UE abandonează reducerile bugetare și crește finanțările în sectoare esențiale

Ultima decizie: Consiliul UE abandonează reducerile bugetare și crește finanțările în sectoare esențiale
Sursă foto: Facebook

Echipa de negociere a Parlamentului European, sub conducerea eurodeputatului Siegfried Mureşan (PPE / PNL), a ajuns la un consens final cu reprezentanții Consiliului Uniunii Europene privind Bugetul european pentru anul 2024.

Conform acordului final, se vor mări alocațiile în sectoarele și programele care necesită fonduri suplimentare, precum cercetarea, Programul „Erasmus+”, susținerea tinerilor fermieri și Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova, conform unui comunicat de presă.

Mai mult decât atât, acordul final exclude reducerile bugetare propuse inițial de Consiliul Uniunii Europene la debutul negocierilor, care se ridicau la aproximativ 700 de milioane de euro, potrivit news.ro.

„Mă bucur că am dus la îndeplinire promisiunile pe care le-am făcut la începutul negocierilor: să avem un buget aprobat la timp, înainte de finalul anului, care să cuprindă suficiente fonduri pentru toate domeniile şi priorităţile unde oamenii aşteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri. Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii..., a declarat Siegfried Mureşan, potrivit sursei citate. „În plus, ţinem cont de evenimentele de la graniţele noastre”, a continuat eurodeputatul PNL. „Astfel, creştem alocările pentru Vecinătatea sudică şi Estică, inclusiv Republica Moldova. În acelaşi timp, suplimentăm bugetul pentru ajutor umanitar. Vrem ca Uniunea Europeană să ajute la reducerea riscurilor la adresa umanităţii cauzate de cele două războaie de la graniţa noastră: din Ucraina şi din Orientul Mijlociu”, a exprimat deputatul european Siegfried Mureşan, negociator-şef pentru Bugetul Uniunii Europene pentru 2024. „Mă bucur, de asemenea, că am reuşit să convingem Consiliul Uniunii Europene să renunţe la tăierile bugetare propuse la începutul negocierilor. Pentru a gestiona toate noile provocări care au apărut în ultimul timp... avem nevoie de mai multe resurse, nu mai puţine”, a adaugat Mureşan.

Acest acord va fi ratificat oficial de Parlamentul European și Consiliului Uniunii Europene în urmatoarele saptamâni și va intra în vigoare până la debutul anului viitor.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu