HUB PRESS

s e î n c a r c ă

UE va utiliza sateliți în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru a preveni defrișările.

UE va utiliza sateliți în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru a preveni defrișările.
Sursă foto: ecomagazin.ro

În lupta împotriva schimbărilor climatice, Uniunea Europeană intenționează să utilizeze sateliți pentru a preveni defrișările. Miercuri, Executivul comunitar are în plan să anunțe o serie de strategii menite să creeze un sistem de supraveghere a pădurilor. Acesta va folosi datele transmise de rețeaua de sateliți Copernicus și alte surse, conform unui proiect de document analizat de Bloomberg. De asemenea, se va încuraja statele membre să elaboreze planuri forestiere pe următorii 50 de ani.

Sateliții vor umple lacunele existente în cadrul procesului de colectare a datelor, cum ar fi evaluarea efectelor secetei sau a daunelor provocate de dăunători precum gândacul de scoarţă.

Pădurile și turbăriile absorb milioane de tone de CO2 din atmosferă, provenit atât din surse umane cât și din incendiile vegetale, situație care se agravează odată cu încălzirea globală. Conservarea acestor resurse naturale este esențial pentru obiectivele UE privind atingerea neutralității climatice până la jumătatea secolului.

"Pădurile şi alte zone împădurite din UE sunt din ce în ce mai stresate de schimbările climatice şi direct sau indirect de activitatea umană. Deseori, pericole precum incendiile de vegetaţie, dăunătorii, secetele şi valurile de călduri se agravează unele pe altele şi este posibil să conducă la evenimente catastrofale mai frecvente şi mai intense, deseori dincolo de graniţele naţionale", se menționează în documentul de lucru, care ar putea suferi unele modificări.

În timpul verii acestui an, Grecia, Spania și Portugalia au fost lovite de incendii forestiere severe, ceea ce crește riscul ca orașe mari precum Atena să fie pustiite. În același timp, normele UE privind restaurarea naturii - inclusiv a pădurilor - au fost intens criticate din cauza temerilor că ar putea influența negativ producția alimentară în regiune.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu