HUB PRESS

s e î n c a r c ă

UE va oferi Moldovei un sprijin financiar adițional de 72,5 milioane de euro

UE va oferi Moldovei un sprijin financiar adițional de 72,5 milioane de euro
Sursă foto: Profimedia

Comisia Europeană a declarat miercuri că va aloca următoarea tranșă de asistență financiară pentru Republica Moldova, un total de 72,5 milioane de euro, ce va fi livrat până la sfârșitul lunii.

Prima parte a ajutorului - un împrumut de 50 de milioane de euro - a fost deja oferită Moldovei de UE miercuri, iar restul sumei, 22,5 milioane de euro, vor fi transferate sub formă de granturi până la finalizarea lunii octombrie.

Conform Comisiei Europene, aceste fonduri sunt menite să susțină economia moldovenească care a avut mult de suferit din cauza efectelor invaziei Rusiei în Ucraina și care se confruntă încă cu probleme energetice serioase.

"Asistența va ajuta țara să acopere o parte din nevoile sale suplimentare de finanțare în 2023, să asigure stabilitatea macroeconomică și să planifice reforme suplimentare în legătură cu programul în curs de desfășurare al Fondului Monetar Internațional pentru Moldova. De asemenea, va ajuta Republica Moldova să facă progrese pe calea sa europeană", se menționează în comunicat.

Ajutorul macrofinanciar total al UE pentru Moldova pentru anul 2023 este estimat la 295 de milioane de euro, din care 220 de milioane de euro reprezintă împrumuturi și 75 de milioane de euro sunt granturi. Suma inițială a asistenței a fost de 150 de milioane de euro, dar a fost dublată în luna iunie.

Până la sfârșitul lunii octombrie, Moldova va primi în total 172,5 milioane de euro în cadrul acestui program. Plățile ulterioare vor fi efectuate "pe măsură ce vor fi îndeplinite condițiile politice convenite", a menționat Comisia Europeană.

În plus, Moldova va beneficia până la sfârșitul anului 2023 de un ajutor financiar adițional din partea Uniunii Europene în valoare de 105 milioane de euro din totalul promis de 250 de milioane. Aceste fonduri sunt destinate pentru gestionarea crizei energetice.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu