HUB PRESS

s e î n c a r c ă

UE exprimă groază în fața campaniei de epurare etnică din vestul Sudanului

UE exprimă groază în fața campaniei de epurare etnică din vestul Sudanului
Sursă foto: Twitter

Conform Agerpres.ro, Uniunea Europeană (UE) se arată "profund tulburată" de "informații credibile" privind "peste 1.000 de morți" în numai două zile în Darfur, Sudanul de Vest, ceea ce pare a fi un efort de "purificare etnică", potrivit AFP.

"Ultimele orori par să fie parte a unei campanii mai ample de purificare etnică efectuată de RSF (Forțele Rapid Support, paramilitare - n.r.) cu intenția de a elimina tribul non-arab Masalit din Darfurul de Vest", a afirmat duminică Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, citat într-o declarație.

Acestea "se adaugă la un prim val masiv de violențe" din iunie, a menționat el.

"Surse credibile relatează că peste 1.000 de membri ai tribului Masalit au fost uciși în Ardamata, în Darfurul de Vest, în doar câteva zile, în atacuri pe scară largă ale Forţelor Rapid Support (RSF) şi ale miliţiilor lor asociate", comunică UE.

Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a raportat recent că "peste 800 persoane ar fi fost ucise de grupuri armate în Ardamata".

UE "colaborează" cu Curtea Penală Internaţională pentru a identifica și documenta încălcările drepturilor omului, pentru a se asigura că făptaşii sunt traşi la răspundere", este specificat în declarație.

Beligeranţii "au obligația de a proteja cetăţenii", este menționat în comunicat.

"Comunitatea internaţională nu poate ignora ceea ce se întâmplă în Darfur şi să permită ca un nou genocid să aibă loc în regiune", a alertat Bruxellesul, după genocidul de la începutul anilor 2000.

Conform UNHCR, Ardamata găzduia, de asemenea, o tabără pentru persoanele strămutate intern, unde aproape 100 de adăposturi au fost eradicate complet.

Violenţele din Sudan ating "răul absolut", a alertat vineri Clementine Nkweta-Salami, coordonatoarea umanitară a ONU în ţară, exprimându-şi preocuparea mai ales cu privire la atacurile bazate pe apartenenţa etnică din Darfur.

Întrebând-o despre riscul repetarii genocidului de la începutul anilor 2000 în această regiune, ea s-a declarat "extrem de îngrijorată". "Continuăm să sperăm că nu vom ajunge pe același drum", a afirmat ea.

Razboiul dintre comandantul armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhane, și RSF, conduse de generalul Mohamed Hamdane Daglo, a rezultat în peste 9.000 de morți, conform unei estimări a ONG-ului Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED). Bilanțul este considerat a fi în mare parte subestimat.

Războiul a dus la strămutarea a peste 4,8 milioane de persoane în interiorul Sudanului și 1,2 milioane în țările vecine, conform UNHCR.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu