Parlamentarul UDMR, Miklos Zoltan, a subliniat luni, în cursul discuțiilor privind moțiunea simplă împotriva ministrului finanțelor, existența unor dificultăți semnificative ce țin de administrarea guvernamentală și în special de Ministerul Finanțelor.
"Propunătorii moțiunii, alături de noi, identificăm câteva dificultăți semnificative legate de administrarea guvernamentală și în special de Ministerul Finanțelor - entitatea responsabilă cu gestionarea finanțelor naționale. În primul rând - strategia fiscal-bugetară nu a fost concepută. Legea stipulează termenul pentru prezentare în Guvern până la 31 iulie, cu scopul analizei și ajustarii limitelor cheltuielilor și țintei deficitului. În al doilea rând - scrisoarea-cadru pentru pregatirea bugetului anual din 2024 are ca termen data de 1 august. Aceasta nu a fost făcut public până acum. În al treilea rând - rectificarea bugetară pentru anul 2023 nu a avut loc și se pare că nici nu va avea loc", a afirmat parlamentarul UDMR în cadrul sesiunii Camerei Deputaţilor.
Acesta susţine că ministerul ar trebui să se concentreze pe aceste probleme, să elaboreze proiectele de legi bugetare pentru anul 2024, care să scoată România din procedura de deficit excesiv sau să se focalizeze pe colectarea eficientă a taxelor, în special a TVA. Însă, "Ministerul Finanţelor elaborează ordonanţe de austeritate şi de austeritate a austerităţii, ocolind Legislativul prin mecanismele de decizie".
Deputatul UDMR afirmă că Ministerul Finanțelor introduce mecanisme paralele de rectificare "prin utilizarea abuzivă, netransparentă şi discreţionară a Fondului de rezervă bugetară", oprește investițiile publice din fondurile naționale și "sistează plăţile către constructori şi antreprenori". El mai susține că ministerul intervine în activitatea autorităților publice locale, limitându-le autonomia în deciziile care privesc comunitatea locala.
"Evaluarea acţiunilor Ministerului Finanţelor ne duce la urmatoarele concluzii: poţi avea un buget teoretic consensual, dar practic poţi să iei deciziile singur, reglementările existente pot fi încalcate fără repercusiuni. Poți impune măsuri de austeritate și bloca cheltuielile tuturor sub amenințarea unor amenzi. În plus, poți întârzia plata facturilor fără a suferi consecințe. Mi-ar plăcea ca ministrul să ne contrazică, să ne asigure că acestea sunt doar măsuri temporare. Mi-ar plăcea să îl cred, dar realitatea este că bulgărele care acum pare mic va provoca avalanșe în viitor", a concluzionat Miklos Zoltan.