HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ucraina se confruntă cu cel mai semnificativ test de la prăbușirea URSS

Ucraina se confruntă cu cel mai semnificativ test de la prăbușirea URSS
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Andri Ermak, șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, susține că invitația Ucrainei de a adera la NATO reprezintă singura modalitate prin care se poate asigura restabilirea securității în Europa și lume, în contextul politicii agresive adoptate de Rusia, conform informațiilor furnizate de Rador Radio România.

Astfel, în timpul unei întâlniri speciale a Strategiei Europene de la Ialta (YES), care a avut loc la Kiev și care a marcat doi ani de la declanșarea invaziei ruse pe scară largă, Ermak și-a exprimat această opinie. La aceeași reuniune au fost prezenți Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, Aleksander Kwaśniewski, fostul președinte al Poloniei, alături de experți, politicieni și activiști. În cadrul discuțiilor cu participanții la eveniment, Andri Ermak a subliniat recunoștința Ucrainei față de națiunile care au oferit sprijin Kievului după începerea invaziei ruse.

"Lupta noastră și acest sprijin au arătat că majoritatea oamenilor din lume sunt de partea binelui. Vedem că acest sprijin rămâne la un nivel foarte ridicat și este important să fie menţinut" - a remarcat şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Unul dintre subiectele principale de dezbatere la evenimentul YES a fost posibilitatea ca Ucraina să primească o invitație de a începe negocierile de aderare la NATO în cadrul summitului de la Washington din această vară. În acest sens, Andri Ermak a subliniat că doar o astfel de invitație ar reprezenta o decizie cu adevărat puternică pentru summitul jubiliar al Alianței.

Pentru a avansa această problemă, s-a constituit Grupul internațional de lucru pentru probleme de securitate și integrare euroatlantică a Ucrainei, condus în comun de Andri Ermak și Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general NATO. "Pentru ucraineni, argumentele că aderarea Ucrainei la NATO ar putea duce la o escaladare și mai mare au o aparență ciudată, întrucât țara noastră trăiește deja de doi ani în condițiile unui război teribil la scară largă. Credem că a nu oferi Ucrainei o invitație la summitul de la Washington poate genera un impuls pentru noi escaladări - în Orientul Mijlociu, în alte regiuni ale planetei noastre. Doar invitația și pașii reali și concreţi către aderarea deplină a Ucrainei vor oferi lumii și Europei șanse reale de a reveni la securitate" - a subliniat Ermak.

Boris Johnson, fostul premier britanic și membru al grupului de lucru menționat, este convins că Ucraina ar trebui să primească o invitație pentru a începe negocierile privind aderarea la Alianță în cadrul summitului NATO din această vară. "Și trebuie să încetăm să mai folosim argumentul escaladării. Modalitatea de a preveni escaladarea este de a da mult mai mult pentru a proteja Ucraina" - a declarat fostul premier al Marii Britanii.

Anunțul NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, afirmă că Ucraina va face parte din NATO în cele din urmă: „nu este vorba despre dacă, ci când?”. „Președintele Putin a început acest război pentru că a vrut să închidă porțile NATO și să ia Ucrainei dreptul de a-și alege propria cale. Dar a reușit exact opusul. Ucraina este acum mai aproape de NATO decât oricând înainte", conform declarațiilor secretarului general al NATO adresate ucrainenilor.

Nemulțumirea lui Putin vizavi de extinderea NATO

Vladimir Putin s-a exprimat în legatură cu nemulţumirea sa referitoare la extinderea NATO spre est.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu