HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Turcan la inaugurarea Salonului Național de Artă Contemporană: Cultura nu cheltuiește venituri, ci generează plusvaloare

Turcan la inaugurarea Salonului Național de Artă Contemporană: Cultura nu cheltuiește venituri, ci generează plusvaloare
Sursă foto: Facebook/ Raluca Turcan

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis un mesaj puternic în cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a cincea ediţii a Salonului Naţional de Artă Contemporană (SNAC 2023), subliniind faptul că "cultura nu este consumatoare de venituri, cultura produce plusvaloare, cultura este cea care ne îmbogăţeşte sufletul".

Aceasta a exprimat sentimentul că este un privilegiu pentru ea să fie prezentă la acest eveniment și a vorbit despre importanța recunoașterii rolului pe care cultura îl joacă în societate. A menționat că "mi-aş dori ca, de fiecare dată când se discută despre reduceri de cheltuieli, să existe o atitudine spontană a decidenţilor să pună cultura deoparte."

În cadrul aceleiași ceremonii, Raluca Turcan a acordat o serie de distincții din partea președintelui Klaus Iohannis unui grup select de artiști consacrați. Ministrul Culturii s-a declarat profund impresionată de tema aleasă pentru deschiderea Salonului - "Supravieţuiri".

"Aceste decoraţii pe care am avut onoarea să vi le înmânez în numele preşedintelui României mă onorează", a adaugat ministrul.

Raluca Turcan a subliniat că își dorește ca, după mandatul său, cultura să fie accesibilă și să stimuleze generația tânără. A vorbit despre importanța valorizării culturii și a menționat că aceasta oferă cea mai solidă formă de dezvoltare comunitară.

În cadrul evenimentului care s-a desfăşurat la Galeria S.E.N.A.T., au fost decernate medalii unor artişti plastici recunoscuţi. Printre aceştia se numără Ştefan Pelmuş, Petru Lucaci, Silviu Oraviţan şi Niţă Dodo.

Uniunea Artiştilor Plastici din România a acordat de asemenea o serie de distincţii unor artişti prezenţi la salon.

Preşedintele UAP, Petru Lucaci, a evidențiat necesitatea organizării SNAC pe principiile saloanelor interbelice și a anunțat intenţia Uniunii de a transforma evenimentul într-unul internaţional.

SNAC reunește artiști din toate filialele Uniunii Artiştilor Plastici din România și este o reflectare a artei vizuale românești actuale în diverse tehnici și expresii.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai Uniunii Artiştilor Plastici din România.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu