HUB PRESS

s e î n c a r c ă
Țuica poate fi considerată un medicament?
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Mulți sunt curioși să afle răspunsul la această întrebare, mai ales în contextul în care tot mai mulți autointitulați specialiști oferă tratamente ciudate.

Țuica este produsă în cazane fabricate din diferite aliaje metalice, metale care se eliberează treptat în distilat pe măsură ce temperatura crește în timpul procesului de fierbere. Țuica obținută din prune este cea mai apreciată.

În urma fiecărui proces de distilare se obțin trei tipuri de țuică: fruntea, mijlocul și coada/otca.

"Acea frecție cu țuică se face cu fruntea țuicii, care nu e nimic altceva decât alcool metilic, extrem de toxic pentru organism, în concentrații mici producând orbire, iar în concentrații ceva mai mari producând direct decesul. Treaba e simplă, alcoolul metilic are temperatura de fierbere 65 grade celsius, așadar în momentul în care distilatul începe să se evapore, alcoolul metilic este primul care curge pe țeavă, având chiar o tentă albăstruie. Alcoolul etilic fierbe la o temperatura ceva peste 78 grade celsius, iar celor care produc alcool în instalații artizanale le este extrem de greu, chiar imposibil să separe alcoolul etilic de alcoolul metilic, ceea ce înseamnă că orice țuică de casă conține și alcool metilic", explică dr. Paparău pentru Adevarul.

Care sunt presupusele beneficii ale consumului unui pahar de țuică sau pălincă

Țuica românească este adesea considerată un medicament natural. Cercetările efectuate de oamenii de știință americani au relevat proprietatile benefice ale acestei bauturi alcoolice pentru organism, cu condiția ca aceasta să fie consumată cu moderație.

Biochimiștii străini au realizat un studiu care a aratat că o enzimă prezentă în țuică este extrem de utila în tratarea problemelor digestive și cardiace. De fapt, specialiștii recomandă consumul moderat de țuică înainte de masă pentru a stimula digestia.

Aceast bauturã, dacã este consumatã în doze mici, poate avea efecte pozitive uimitoare asupra sãnãtãţii. Consumul de ţuicã poate proteja inima şi poate ameliora anumite probleme stomacale şi ale bilei.

Totusi, specialiștii subliniazǎ cǎ consumul excesiv sau necontrolat de ţuicǎ poate afecta nivelul de glucozǎ din sânge.

Prin urmare, persoanele cu niveluri scăzute de glucoză în sânge ar trebui să evite băuturile alcoolice, inclusiv țuica. De asemenea, nu este recomandat consumul de alcool în timpul mesei.

Consumul de ţuică nu este indicat pentru cei care suferǎ de ulcer, hepatitǎ, persoanele sedentare, anemice, care lucreaza in conditii de frig si femeile gravide. Ţuica fiartă se bea în cantităţi mici (20–150 ml).

Pãlinca fiartã regenereazã ficatul

Palinca poate avea și ea beneficii pentru sănătate dacă este consumată cu precauție.

Palinca fiartǎ poate ajuta la prevenirea arterosclerozei și a infarctului miocardic și este recomandată chiar și în cazul anemiilor, dar numai în cantitati mici (maximum 30ml/zi). Pe lângǎ faptul cǎ ajutǎ la tratarea rǎcelilor, aceastā bauturā beneficiazā ficatul și bila datoritǎ vitaminelor pe care le conţine (vitamina A si vitamina C, vitamina B si vitamina D) care nu se degradează prin încălzire și au un efect regenerator asupra ficatului.

În plus, pălinca stimulează producerea de hemoglobină și hematii și are un conținut bogat în fier.

Însǎ, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat recent că „când vine vorba de consumul de alcool, nu există o cantitate sigură care să nu afecteze sănătatea”.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu