În rândul mamelor din Occident, pare să se dezvolte un obicei cel puțin neobișnuit. Își consumă propria placentă, deoarece se crede că ar contribui la stimularea producției de lapte matern, că ar diminua efectele placentei și că ar ajuta în general la recuperarea postnatală. Avertizare - nu există totuși nicio confirmare științifică a acestor afirmații și medicii subliniază riscurile la care se supun mamele care adoptă această practică.
Încapsularea placentei a început să fie o mică industrie în SUA, pe fondul întrebărilor legate de siguranța și beneficiile sale, notează The Guardian. Publicația explică ce presupune placentofagia, în contextul în care tot mai multe mame decid să consume jeleuri sau smoothie-uri cu propria lor placentă.
Callie Landis - fondatoarea Lancaster Placenta Company, un laborator din orașul ei natal din Pennsylvania - a creat o afacere prin deshidratarea placentelor pentru ca noile mămici să le poată consuma.
Laboratorul ei transformă placentele primite de la mame în capsule, tincturi și balsamuri. Este extrem de mândră de ursuleții ei roz de gumă cu placentă. Cât de benefic este consumul acestor produse care au fost încapsulate placenta?
Placenta joacă un rol vital în viața intrauterină a fătului. Este atașată de uter, furnizând substanțe nutritive prin intermediul cordonului ombilical și este eliminată la scurt timp după nașterea copilului. Dar cât de mult poate ajuta ea bebelușul după naștere, dacă este consumată de mamă?
Adepții placentofagiei - mâncarea placentei - pot lista cu ușurință o serie de presupuse beneficii ale practicii pentru mamele după naștere. Susțin că ajută la producerea laptelui matern, că reduce efectele placentei și că ajută la recuperarea generală postnatală.
Dintre celebrități care cred în aceste beneficii se numără Alicia Silverstone, Chrissy Teigen, Mandy Moore și una dintre vedetele Kardashian.
Recent, vedeta Kailyn Lowry a postat fotografii cu un smoothie de placentă preparat cu ajutorul laboratorului lui Landis - o bautură spumoasă, de culoarea căpșunilor, pe care a preparat-o în bucãtaria ei și pe care a consumat-o.
"Celebritatile au contribuit enorm la rãspândirea acestui obicei", a declarat Landis.
Compania ei nu este singura care încapsulează placentã. "Am realizat 300.000 de încapsulãri"
Mommy Made Encapsulation, este o altă companie de acest gen. Are puncte de lucru în cinci state și o serie de clienți celebri printre care se numără Ashlee Simpson, Shay Mitchell, Jenna Dewan, conform fondatoarei sale, Juliane Corona.
"Până acum, am realizat 300.000 de încapsulări", a declarat Juliane Corona.
Admite că celebritățile și influencerii care au adoptat placentofagia i-au propulsat afacerea, după ce mamele au observat că o vedetã sau alta "a fãcut asta și copilul ei nu s-a îmbolnãvit".
Totuși, în cel puțin un caz, un bebeluș s-a îmbolnãvit când mama sa a consumat o placentă infectată.
Autoritatile au emis avertismente cu privire la aceastã practicã acum câțiva ani, după ce un bebeluș din Oregon a fost diagnosticat cu o infecție streptococicã. Mama sa consumase capsule de placentă uscatã, dar nu s-a stabilit o legaturã directã între consum și îmbolnãvire.
Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie, asociația profesională a medicilor ginecologi și obstetricieni, nu are recomandari specifice cu privire la placentofagie. "Nu exista nicio dovadā stiintificā a vreunui beneficiu clinic al placentofagiei"
Un purtător de cuvânt al asociației a indicat însã publicației The Guardian un studiu din 2017 care a constatat că "nu există nicio dovadă științifică a vreunui beneficiu clinic al placentofagiei în rândul oamenilor și că nu sunt reținuți nutrienți și hormoni placentari în cantități suficiente după încapsularea placentei pentru a fi potențial de ajutor pentru mamă în perioada postnatală".
Un alt studiu, în care cercetatorii au analizat aproximativ 23.000 de înregistrãri de nașteri, nu a constatat niciun risc crescut pentru copiii mamelor care consumau placenta, comparativ cu cei ale cãror mame nu o fãceau.
Pânā acum, nu existā nicio supraveghere sau reglementare a practicii, iar industria se bazează în mare măsurā pe dovezi anecdotice. Ce presupune încapsularea placentei?
Serviciile de încapsulare funcționează într-un mod similar: înainte de naștere, o mamã va primi un kit pentru placentā, care include o cutie de gheațā și pachete, pungi speciale și o cutie de transport preplãtitã, prin care poate trimite placenta înapoi.
La momentul nașterii, mama informeazã personalul medical că dorește să păstreze placenta. (Doar patru state au norme care le acordã mamelor dreptul de a păstra organul, dar multe spitale permit acest lucru dacă mama semnează o declarație prin care declară că nu o va vinde).
Placenta congelată este trimisã înapoi la companie, este sterilizatã, sângele este îndepãrtat și este introdusă într-un aparat de deshidratare. Dupã ce este uscată, este măcinată într-o pulbere foarte finā, pentru a fi consumatā în capsule.
Capsulele nu au gust sau miros, dar mamele pot alege diverse arome, cum ar fi fructe de pădure, gumă de mestecat, struguri sau lime.
La Lancaster Placenta Co., pulberea poate fi utilizată pentru prepararea smoothie-urilor sau poate fi infuzată și în tincturi și gume.
Mamele care adopta placentofagia utilizeazã aceste produse ca pe un supliment.