În țara noastră, diabetul a devenit o preocupare majoră în domeniul sănătății publice. Conform unui studiu recent realizat de Forumul Român de Diabet, aproximativ 1 din 10 români suferă de această boală cronică, iar alți 3 din 10 români sunt în stadiul de prediabet.
Proiecțiile viitoare sugerează că aceste statistici ar putea fi modificate, conform unui studiu recent.
Diabetul zaharat, sub toate formele sale, se dovedește a fi una dintre cele mai severe și răspândite boli din România.Anual, jumătate dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat trebuie să fie internate în spital datorită complicațiilor asociate cu această afecțiune. Aceste complicații pot varia de la riscul orbirii la complicații cardiovasculare, insuficiența cardiacă, probleme renale și chiar amputații ale membrelor inferioare.
Există totuși o speranță care ar putea ajuta pe cei afectați de diabet Un studiu recent a adus la lumină o soluție care ar putea schimba viața celor care se confruntă cu diabetul de tip 1. Studiul a evaluat o formă de terapie cu celule insulare derivate din celule stem producatoare de insulină, care, administrate prin perfuzie, înlocuiesc în esență celulele insulare disfuncționale la persoanele cu diabet zaharat de tip 1. Astfel, trei dintre cei șase participanți nu mai au nevoie de insulină zilnică. Cu toate că terapia este încă în stadiul de cercetare și nu a fost aprobată pentru uz general, rezultatele inițiale sunt promițătoare. De la primul studiu clinic realizat acum două decenii, s-au derulat sute de studii clinice pentru a evalua eficacitatea și aplicabilitatea terapiilor cu celule stem mezenchimale pentru o varietate largă de boli și afecțiuni. ”Aceste cercetari deschid noi perspective in dezvoltarea tratamentelor inovatoare, iar celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical sau placenta se profileaza ca o sursa promitatoare in domeniul medicinei regenerative. Prin recoltarea placentei la naștere și stocarea pe viață, în condiții de criogenie, a diferitelor tipuri de celule stem din acest țesut, putem asigura accesul întregii familii la terapiile celulare viitoare, care pot include tratamente pentru diabet”, explică dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center. În prezent sunt peste 800 de studii clinice la nivel mondial care verifică utilizarea țesutului placentar, a țesutului ombilical și a sângelui ombilical în tratarea multor boli, iar se estimează că până la sfârșitul anului 2030 vor fi aprobate între 30 și 50 de noi terapii celulare. În România, celulele stem recoltate la naștere au fost folosite predominant în tratamentul copiilor diagnosticați cu afecțiuni precum tulburările de spectru autist, paralizia cerebrală sau anemia aplastică. De asemenea, România se remarcă ca una dintre puținele țări din Europa care oferă acces părinților la recoltarea întregului țesut placentar la naștere, cea mai valoroasă sursă de diferite tipuri de celule stem.