HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Tranzacțiile de vineri ale burselor europene s-au încheiat în scădere, urmare a declarațiilor președintelui Rezervei Federale din SUA.

Tranzacțiile de vineri ale burselor europene s-au încheiat în scădere, urmare a declarațiilor președintelui Rezervei Federale din SUA.
Sursă foto: realitatea.net

Pieţele de capital europene au finalizat sesiunea de vineri în teritoriu negativ, ca urmare a declaraţiilor lui Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale din SUA, care a exprimat îndoieli cu privire la capacitatea băncii centrale de a ţine sub control inflaţia. Informaţia este prezentată de CNBC şi citată de news.ro.

Indicele pan-european Stoxx 600 s-a închis cu o descreştere de 1%. Acţiunile companiilor producătoare de mâncare şi băuturi au fost cele mai afectate, consemnând un declin de 3,1% la finalul zilei. Toate sectoarele au avut rezultate negative, excepție făcând doar acţiunile din domeniul petrolului şi gazelor naturale, care au înregistrat o creștere modestă de 0,4%.

Powell a declarat joi că el şi colegii săi au fost încurajaţi de recenta încetinire a ratelor inflaţiei, dar încă nu sunt convinşi că au atins o atitudine de politică monetară care este ”suficient de restrictivă pentru a reduce inflaţia la 2% în timp”.

În ultima perioadă, Fed a păstrat dobânzile la nivel constant. Acelaşi lucru l-au făcut și Banca Angliei și Banca Centrală Europeană. Piețele financiare își îndreaptă acum privirea către momentul în care aceste instituţii vor decide să reducă dobânzile anul viitor, chiar dacă oficialii acestora au negat o astfel de posibilitate.

Acţiunile din zona Asia-Pacific au avut un parcurs descendent vineri, după ce indicele S&P 500 din SUA a pus capăt unei serii de opt zile consecutive de creștere, în urma declarațiilor lui Powell și a creșterii randamentelor titlurilor Trezoreriei americane. În schimb, pe Wall Street acţiunile au avut o evoluţie pozitivă, pe măsură ce traderii monitorizau randamentele Trezoreriei.

Acţiunile companiei daneze GN Store Nord s-au apreciat cu peste 10% vineri. Acest lucru s-a întâmplat după ce producătorul de aparate auditive a anunţat noi obiective de economisire a costurilor, în contextul în care rezultatele financiare pentru trimestrul trei au fost conform aşteptarilor.

Indicele DAX al bursei din Germania a consemnat o scadere de 0.77%, CAC 40 al pieței bursiere franceze a pierdut 0.96%, iar FTSE 100 al bursei londoneze s-a depreciat cu 1.28%. Indicele FTSE MIB al bursei italiene din Milano a scăzut cu 0.49%, în timp ce indicele IMBEX 35 al bursei spaniole din Madrid a avut un declin de 0.36%.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin