HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Transcrieri: "Blândețe" este cuvântul cheie al mamei lui Cherecheș în conversația cu mama judecătoarei: Aceasta este blândețea. Să nu-l condamne. Aceasta este o opțiune.

Transcrieri:
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Termenul principal folosit în discuția dintre mama judecătoarei și soacra lui Cătălin Cherecheș era "blândețe" referitor la sentința acesteia. Soacra lui Cherecheș a prezentat mamei judecătoarei opțiunile pe care familia primarului le spera să le obțină cu ajutorul banilor oferiți ca mită.

Autorul acestui articol va detalia în continuare stenogramele esențiale din dosarul de la Tribunalul Mureș, unde procurorii DNA Cluj au solicitat joi arestarea preventivă a socrilor lui Cătălin Cherecheș.

După relatarea acestora, se pare că soacra lui Cătălin Cherecheș nu a ezitat să discute direct cu mama judecătoarei despre oferirea unei sume mari de bani drept mită, astfel încât mama magistratului să influențeze decizia finală pe care aceasta urma să o ia față de edil în data de 24 noiembrie.

Stenograma:
„GLIGA CLAUDIA: O prajiturica la cafea? Ce v-a dau?
Interlocutor: Nu. Trebuie sa platesc prajitura.
GLIGA CLAUDIA: Doamne fereste.
Interlocutor:: Da…Am vorbit. I-am zis de…
GLIGA CLAUDIA: Si ce-o zis?
Interlocutor: …de oferta, de…
GLIGA CLAUDIA: Da…
Interlocutor:: …cu afacerea mea. I-am zis ca nu stiu exact soldu... 50..., 100.000...
GLIGA CLAUDIA: Da…
................................................................................................................................

Personajele și dosarul

Socrilor primarului Cherecheș, arestați în dosarul mită pentru judecătoare

Procurorii DNA din Cluj au inițiat procedura penală și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 noiembrie 2023, a doi acuzați (soț și soție), acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită, conform unui comunicat oficial al Direcției.

Judecătoarea căreia soacra lui Cătălin Cherecheș i-ar fi oferit o mită de 50.000 euro pentru obținerea unei decizii finale mai blânde în cazul corupției edilului, a cerut să se abțină de la soluționarea finală a cazului, dar această cerere a fost respinsă de Curtea de Apel Cluj.

Document:
„Respinge declaraţia de abţinere formulată de către dna judecator FĂRCAŞ HÎNGAN GEORGIANA RODICA în calitatea sa de judecător investit cu soluţionarea dosarului de mai sus, stadiu de soluţionare a apelurilor promovate împotriva s.p.41/24.02.2022 a Tribunalului Cluj . Fără cale de atac. Pronunţată azi, 09 noiembrie 2023, în şedinţa publică. Document: Încheiere – abţinere”, se arată în documentul din dosarul de mare corupție al lui Cătălin Cherecheș.

Este important de menționat că atât judecătoarea cât și mama acesteia sunt cele care au alertat procurorii DNA Cluj despre intervențiile cu caracter penal ale soacrei lui Cherecheș în problema rezolvării cazului de corupție al primarului.

Prin urmare, sursele judiciare menționează că situația creată ar putea pune judecătorul vizat de dosarul soacrei inculpatului într-o "stare evidentă de incompatibilitate".

În acest context, judecatorul vizat de ancheta DNA Cluj în cazul soacrei lui Cherecheș s-a abținut conform legislației actuale.

Cu toate acestea, cererea sa de abținere a fost respinsă de completul desemnat pentru analiza sa.

Oficial:
Procurorii DNA din Cluj au inițiat procedura penală și reținerea pentru 24 ore, începând cu data de 09 noiembrie 2023, a doi acuzați (soț și soție), acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită, conform unui comunicat oficial al Direcției.

Mai exact, sursele judiciare afirmă că este vorba despre Claudia Gliga, soacra lui Cătălin Cherecheș și soțul acesteia, Dorin Petru.

În ordonanțele procurorilor se menționează că în data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un membru al familiei lor era judecat într-un dosar de corupție, aflându-se în faza apelului, inculpata ar fi contactat o persoană (martor în cauză), rudă a unuia dintre judecătorii din complet, oferindu-se să cumpere o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro. Ea a indicat și posibilitatea oferirii altor beneficii necuvenite.

Condiţia...
Această "ofertă" iniţial ar fi fost valabil doar dacă magistratul respectiv ar fi pronunţat o sentinţa favorabil (soluţie mai blând) în cazul în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru presupuse infracţiuni de corupţie.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent. Restul banilor urmau să fie remiși după ce instanța ar fi pronunțat o soluție de achitare în cazul respectiv.

În contextul menționat mai sus, la data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant din municipiul Cluj – Napoca, inculpata ar fi dat martorului avansul de 50.000 euro promis. În acest moment s-a făcut constatarea infracțiunii flagrante.

În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral cât și material. Acesta din urmă i-ar fi asigurat soției sale transportul atât pentru "rezolvarea problemei" la Baia Mare cât și ulterior pentru remiterea sumei de 50.000 euro.

Pregătiri pentru arest...
Sursele judiciare afirmă că soacra lui Cătălin Cherecheș a fost reținută pentru 24 ore de procurorii anticorupție din Cluj. Alaturi de aceasta a fost reţinut şi soţul femeii, socrul lui Cherecheş.

Astfel, aceștia sunt Claudia Gliga, soacra demnitarului și Dorin Petru, soțul femeii. Acesta din urmă este acuzat de complicitate la dare de mită.

Reținerea a avut loc în timpul nopții, după audieri lungi, iar joi cei doi urmează să fie prezentați unui judecător de drepturi și libertăți.

Flagrantul a fost realizat când soacra lui Cherecheș discuta cu mama judecătoarei. Curtea de Apel Cluj urmează să pronunțe un verdict pe 24 noiembrie în dosarul în care primarul din Baia Mare a fost condamnat în primă instanță pentru luare de mită.

Soacra primarului ar fi intenţionat să preia o firmă a mamei judecatoarei de caz. Schimbul s-ar fi realizat cu o sumă între 50 - 100.000 euro.

Sursele judiciare susţin că judecatoarea din completul care urma să-l judece pe primar a făcut denunţul la DNA. Ea a sesizat că mama ei a fost vizitatată de soacra primarului care dorea să-i cumpere o afacere, respectiv un stand de vânzare. În acel moment, procurorii DNA au intrat pe fir și au efectuat mai multe înregistrari ambientale. În aceste înregistrari, soacra primarului i-ar fi spus mamei judecătoarei că fiica ei, la soluţionarea dosarului primarului, "în numele legii să fie mai blândă".

Iar când soacra lui Cătălin Cherecheș s-a prezentat la mama judecătoarei cu 50.000 de euro, procurorii au constatat infracțiunea flagrantă.

Dosarul primarului
Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a fost acuzat într-un dosar al DNA că a luat mita 30.000 de lei în aprilie 2016. Primarul a susținut atunci că a fost vorba despre restituirea unui împrumut. Cătălin Cherecheș a fost arestat atunci, dar a candidat din închisoare și a ieșit primar din nou cu 70% din voturi.

În februarie 2022, Cherecheș a fost condamnat în prim instanța de Tribunalul Cluj la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mita continuată. Decizia nu este definitivă. De asemenea, instanța dispusese ca pe o perioadă de 4 ani să i se interzică lui Cherecheş mai multe drepturi, inclusiv cel de a fi ales.

Pe data de 24 noiembrie 2023, peste doua saptamani Catinel Chereches urma să primească decizia definitivă în acest dosar DNA din partea judecătorilor Curții de Apel Cluj.

În iunie acest an, Cătălin Cherecheș a anunțat că dorește să se reîntoarcă în PSD, partid în care a mai fost membru de doua ori. Cătălin Cherecheș a mai fost membru PNCȚCD, PSD, UNPR și PNL.

La data de 09 noiembrie 2023, inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.

În acest caz, procurorii beneficiază de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu