HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Tot mai mulți turiști români și străini se îndreaptă către turismul viticol.

Tot mai mulți turiști români și străini se îndreaptă către turismul viticol.
Sursă foto: earth.com

În ultimii ani, vinoturismul a cunoscut o creștere semnificativă în România, cu vizite la podgorii, degustări de vinuri, plimbări prin vii și recoltarea strugurilor devenind tot mai populare atât pentru turiștii români cât și pentru cei internaționali. Această tendință este confirmată de reprezentanții unei agenții care operează în domeniul turismului, conform Agerpres.

Deși Valea Prahovei și zona Buzăului sunt cele mai frecvente destinații pentru vinoturism în România, există și alte regiuni din țară cu crame boutique care încep să se facă remarcate în acest sector turistic. Printre acestea se numără și zona Târnavelor.

"Cu 190.000 de hectare de vii, România se clasează pe locul al 13-lea mondial la producţia de vin şi pe locul 14 la consumul de vin, având totodată un mare potenţial în ceea ce priveşte turismul viticol. Acest sector a început să fie din ce în ce mai explorat începând cu perioada pandemiei, atunci când destinaţiile noi şi mai puţin aglomerate erau la mare căutare. Interesul pentru turismul viticol s-a menţinut şi în următorii ani, urmând ca investiţiile în acest domeniu să continue să crească", potrivit Travel Communication Romania.

Valea Prahovei este unul dintre liderii acestui segment turistic, în special zona Dealului Mare, care a văzut o creștere semnificativă a numărului de vizitatori în ultimii ani. În același timp, mai multe regiuni din țară au început să dezvolte oferte de vinoturism. În plus, mulți producători de vinuri au investit în facilități moderne de cazare și organizarea de evenimente speciale, contribuind la creșterea atractivității acestor zone ca destinații turistice.

"Situat într-o zonă cu numeroase atracţii viticole, Târgu Mureş şi-a îndreptat atenţia către dezvoltarea acestui segment de turism în ultimii ani. Astfel, cei care aleg Târgu Mureş pentru un city-break pot să completeze experienţa lor cu explorarea atracţiilor viticole din împrejurimi. Aici, ei pot participa la tururi de degustare la crame locale, pot lua parte la plimbări prin podgorii şi chiar la activităţi de recoltare a strugurilor. Un astfel de exemplu este Valea Târnavelor, sau "Mica Toscana a României", o regiune care împărtăşeşte multe caracteristici cu celebrele podgorii italiene, precum solul favorabil şi climatul blând. Podgoria Târnave, denumită şi "Drumul Vinului" este faimoasă pentru vinurile sale spumante, cu soiuri precum Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling italian şi altele care pot fi degustate de către turiştii dornici să descopere savoarea autentică a vinurilor locale", se menționează în analiza agenției de turism.

Potrivit aceleiași surse, explorarea castelelor și conacelor din jurul orașului Târgu-Mureș este o activitate fascinantă atât pentru iubitorii de arhitectură cât și pentru cei ai vinurilor de calitate. Printre destinațiile care nu ar trebui ratate de turiști se numără: Castelul Bethlen din Bahnea, Castelul Gylaffy din Abuș, Conacul Hilibi Gal din Mica și Castelul Rhedey-Rothenthal din Seuca.

Un alt exemplu este Podgoria Lechința, situată în nord-estul Transilvaniei, cunoscută pentru producerea vinului sub brandul Liliac, cu varietăți precum Fetească Albă, Riesling Italian, Traminer Roz, Pinot Gris, Muscat Ottonel sau Sauvignon etc.

În localitatea Mica, la o distanță scurtă de Târnoveni se afla Villa Vinea, o cramă care se întinde pe 70 de hectare, de-a lungul Târnavei Mici. Aici sunt cultivate 12 soiuri de struguri, atât autohtone cât și internaționale, precum Fetească Regală, Fetească Albă, Gewurztraminer și Kerner.

La doar 28 de kilometri distanță de Târgu Mureș se află orașul Călimănești care găzduiește crama Petri. Aceasta este amenajată într-un fost conac și încântă vizitatorii cu vinurile locale dar și cu produsele tradiționale.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin