HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Investitorii își intensifică atenția asupra conflictului din Orientul Mijlociu. Analiză: Care sectoare ar putea fi afectate în cazul unei escaladări a războiului?

Investitorii își intensifică atenția asupra conflictului din Orientul Mijlociu. Analiză: Care sectoare ar putea fi afectate în cazul unei escaladări a războiului?
Sursă foto: captura youtube

Există posibilitatea ca o mare parte a piețelor de materii prime, acțiuni și obligațiuni să experimenteze o creștere semnificativă a volatilității, în cazul unei intensificări ale conflictelor. Între timp, băncile centrale din SUA, zona Euro și China s-au implicat cu diferite niveluri de hotărâre într-un proces de relaxare monetară.

Nu este sigur care vor fi următorii pași în disputa dintre Iran și Israel, împreună cu aliații săi, în regiune. Un atac asupra instalațiilor petroliere era greu de conceput cu doar câteva săptămâni în urmă, dar acum este considerat ca făcând parte din "sfera posibilităților" teoretice luate în calcul de traderi, afirmă Claudiu Cazacu.

Petrolul Brent a crescut cu peste 10% de la minimul din 1 octombrie până vineri dimineața, aurul și argintul au rămase aproape de maximele istorice, bursele americane au suferit scăderi marți, dar se mențin la un nivel ridicat. În același timp, anumite acțiuni din sectorul apărarei din ambele părți ale Atlanticului au fost redescoperite de investitori.

Lockheed Martin a crescut cu 4.5%, L3Harris Technologies cu 3.5% și RTX cu 2.7% în această săptămână, în timp ce Rheinmetall a crescut cu 6.9%. În Italia, Finmeccanica a crescut cu 1.1%. Sectorul nu a avut o reacție uniformă la știri, unele acțiuni precum General Dynamics în SUA sau Dassault și Safran în Europa au avut chiar scăderi. În plus, Bitcoin a pierdut teren, cu o scădere de 6.5% între luni și vineri dimineața.

Acest peisaj diversificat ridică noi semne de întrebare: care ar fi instrumentele financiare care ar răspunde la o menținere sau creștere a tensiunilor într-un scenariu care pare plauzibil pentru săptămânile și lunile următoare?

Acțiunile din sectorul apărarei sunt primele care atrag atenția

Acțiunile din industria militară ar putea fi primele care apar pe radar, în ciuda reacțiilor aparent indiferente ale unora dintre ele. Este posibil ca acțiuni cu reacții inițiale puternice precum Rheinmetall sau Lockheed Martin să continue să atragă interesul investitorilor pe termen lung, sugerează consultantul de strategie de la XTB România.

ETF-urile din acest sector ar putea fi de asemenea relevante, printre care iShares US Aerospace & Defense ETF, care a crescut cu 19.9% de la începutul anului, și VanEck Defense, cu o creștere de 39.1% acumulată de la 1 ianuarie.

Indicii bursieri ar putea redeveni vulnerabili după ce efectele "energizante" oferite de băncile centrale se consumă, atât prin stimularea din China cât și prin dubla reducere a dobânzii în SUA cu 0.5 puncte. Cu toate acestea, volatilitatea s-ar putea concentra mai aproape de momentul alegerilor americane.

Cum ar putea evolua Bitcoin și aurul?

În cazul Bitcoin, nevoia de lichiditate ar putea genera dorința de a realiza profituri, mai ales pe termen scurt, în cazul unui atac direct și major asupra Iranului sau anticipativ în cazul unei lovituri mai puternice decât cele 200 de rachete lansate marți din Iran către Israel. Cu toate acestea, tendința pe termen mediu ar putea ulterior să se schimbe în favoarea Bitcoinului.

Aurul pare a se diferenția de alte instrumente financiare, aflându-se într-o secvență ascendentă susținută atât de incertitudinea geopolitică cât și de tendința descendentă a dobânzilor. Este posibil să vedem noi maxime ale prețului aurului anul acesta, subliniază Claudiu Cazacu.

Petrolul este atât un barometru sensibil al situației actuale, cât și o variabilă cheie pentru economia globală, care se confruntă cu multiple fragmentări și presiuni în sectorul industrial.

O perioadă de fluctuații mari, peste medie, pare a fi scenariul principal pe termen scurt. În același timp, o escaladare care ar afecta livrările de petrol ale Iranului ar putea duce la prețuri de trei cifre pentru petrolul Brent. Această ipoteză rămâne pentru moment doar un scenariu secundar și nu cel mai probabil, dar dinamica geopolitică poate aduce schimbări rapide, subliniază consultantul de strategie XTB România.

Despre XTB:   Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite ca comentarii generale despre piață nu constituie sfaturi de investiţii. XTB nu este responsabil pentru orice pierdere sau pagubă incluzând și fără limitare la orice pierdere sau profit care poate rezulta direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vrem să vă informăm că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează performanţe sau rezultate viitoare. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite riscul ridicat de a pierde bani.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu