HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Tîlvăr și omologul său austriac au discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest.

Tîlvăr și omologul său austriac au discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naţionale din România, a avut o întrevedere cu Klaudia Tanner, omologa sa austriacă. În cadrul acestei întâlniri, au fost abordate diverse subiecte legate de securitatea regională în Marea Neagră și Balcanii de Vest, precum și situația tensionată din Ucraina.

Conform unui anunț oficial al MApN dat publicității joi pentru AGERPRES, discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe probleme comune de securitate și colaborare în domeniul apărării pentru cele două țări.

"Discuțiile s-au focalizat pe starea actuală de securitate în regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, luând în considerare conflictul armat din Ucraina, dar și cooperarea în cadrul inițiativelor și obligațiilor operaționale ale Politicii de securitate și apărare comună a Uniunii Europene", menționează comunicatul.

În același comunicat este evidenţiat faptul că ministrul român al apărării a laudat cooperarea dintre forţele militare române şi austriece în cadrul misiunilor operaţionale ale UE în Balcanii de Vest. Acesta a subliniat implicarea activă a României şi Austriei în Misiunea EUFOR ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina şi în Misiunea Kosovo Force (KFOR), sub egida NATO.

"România este un contribuitor major la EUFOR ALTHEA, cu peste 400 de militari dislocaţi în teatrul de operaţii. Începând cu mai 2023, pentru o perioadă de un an, România va ocupa funcţia de şef de stat major al EUFOR. Suntem ferm angajaţi în această operaţie, care joacă un rol esențial în sprijinirea autorităţilor locale și menținerea stabilității și siguranței. Participarea forţelor noastre armate la misiuni comune reflectă angajamentul României şi Austriei pentru consolidarea securităţii regionale și creșterea interoperabilităţii", a declarat ministrul apărării naţionale, potrivit comunicatului.

În finalul întâlnirii, au fost evaluate relațiile bilaterale în domeniul apărării și s-a ajuns la concluzia că este necesar să se consolideze cadrul normativ bilateral și să se continue cooperarea pe teme de interes comun privind securitatea regională.

După discuțiile oficiale desfășurate la sediul Ministerului Apărării, Angel Tîlvăr a participat la un ceremonial militar unde a depus o coroană de flori la Parcela de onoare a eroilor romani situată în Cimitirul Central din Viena, conform informațiilor oferite de MApN.

"Apreciez angajamentul și eforturile în conservarea, protejarea și promovarea monumentelor comemorative românești pe teritoriul Republicii Austria. Aceste acțiuni sunt vitale pentru păstrarea în memoria colectivă a eroilor români căzuţi la datorie în războaie și pentru educarea generației tinere despre sacrificiul acestora", a declarat Angel Tîlvăr.

În timpul vizitei sale, ministrul a fost însoţit de Eduard Bachide, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, precum și de alți reprezentanți ai conducerii unor structuri centrale ale MApN.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin