HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Tîlvăr, Ministrul: `Prioritatea de importanță strategică și pentru securitatea euro-atlantică va rămâne stabilitatea Balcanilor de Vest`

Tîlvăr, Ministrul: `Prioritatea de importanță strategică și pentru securitatea euro-atlantică va rămâne stabilitatea Balcanilor de Vest`
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Angel Tîlvăr, Ministrul apărării naționale, și generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, au avut o întâlnire în data de 20 noiembrie, la Camp Butmir din Sarajevo,  Bosnia și Herțegovina, cu trupele românești care sunt parte a misiunii Uniunii Europene EUFOR ALTHEA.

Agenda conducerii MApN a cuprins discuții cu generalul-maior Helmut Habermayer, comandantul forței UE în acest teatru de operațiuni, și cu generalul de brigadă Pamela McGaha, comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo. Au fost abordate teme legate de starea securității din Bosnia și Herțegovina și perspectivele viitoare ale prezenței militare românești în cadrul NATO KFOR și EUFOR ALTHEA.

„Stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest rămâne o prioritate pentru România, aceasta fiind de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică. Implicarea operațională a României în această regiune, atât în cadrul misiunii NATO KFOR cât și în cadrul misiunii UE EUFOR ALTHEA reprezintă o dovadă a angajamentului nostru ferm în Balcani”, a subliniat ministrul apărării.

Tîlvăr a accentuat importanța contribuției României, prin personal și tehnică militară, la crearea unui mediu de securitate stabil în Bosnia și Herțegovina. Acest lucru a fost evidențiat inclusiv prin recenta desfășurare a unei companii de infanterie din rezerva intermediară de forțe, solicitată de comandantul operației EUFOR.

„România este unul dintre principalii contributori la EUFOR ALTHEA, având dislocați în teatru peste 400 de militari. Rămânem ferm angajați în cadrul acestei operații, care are un rol-cheie în sprijinirea autorităților locale în menținerea unui mediu stabil și sigur”, a declarat Angel Tîlvăr.

Generalul Daniel Petrescu a subliniat rolul armatei în îndeplinirea obligațiilor asumate de țara noastră pentru menținerea stabilității in Balcani. Aceasta implică participarea la misiuni și operațiuni ale NATO și UE, dar și menținerea standardelor profesionale cu care aliații și partenerii sunt obișnuiți.

„În Bosnia și Herțegovina, militarii români reprezintă una dintre cele mai lungi prezențe în efortul internațional pentru securitate și una dintre cele mai vizibile prezențe ale forței Uniunii Europene în acest stat. Modul exemplar în care militarii noștri își duc la îndeplinire misiunile externe se reflectă, mai departe, în credibilitatea câștigată de UE în teatrul de operații din Bosnia și Herțegovina”, a afirmat șeful Apărării.

În partea a doua a vizitei, liderii MApN s-au întâlnit cu militari români care fac parte din structura de forțe a EUFOR ALTHEA.

Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat că recenta dislocare a două companii de infanterie din rezervă în Kosovo și Bosnia și Herțegovina demonstrează consecvența României în îndeplinirea angajamentelor față de securitatea Balcanilor de Vest.

„Militari ca dumneavoastră, prin profesionalism, dăruire și dragoste de țară, plasează armata în topul încrederii pe care românii o au în instituţiile statului. Prin ceea ce faceți în teatrele de operații ne faceți mândri de dumneavoastră și încrezători că misiunile pe care le aveți de îndeplinit vor fi încununate de succes. În egală măsură, îmi doresc să vă întoarceți sănătoși acasă. Îmi exprim profundul respect și pentru familiile dumneavoastră de acasă, care vă dau puterea de a vă dedica unei meserii extrem de grea. Sunt convins că veți depăși orice provocare, dar nu ezitați să cereți sprijin comandanților dumneavoastră și nouă, oricând veți simți că aveți nevoie”, a spus ministrul.

Generalul Daniel Petrescu a lăudat angajamentul profesional al militarilor români în acest teatru de operațiuni.

„Rapoartele pe care le transmiteți confirmă, în mod curent, că Armata României este excelent reprezentată și în această misiune internațională. Participăm aici cu structuri de manevră, de stat major și deservire, de informații, personal de legătură și cu un element național distinct de sprijin logistic. Este un efort militar complex și integrat care contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina”, a declarat șeful Apărării.

Generalul Petrescu a subliniat faptul că prin nivelul crescut de efective dislocate în teatrele de operațiuni, România demonstrează că își onorează angajamentele asumate în domeniul securității.

„Contribuim la toate misiunile de asistență și pregătire desfășurate sub egida UE, având comanda unei astfel de operații în Republica Centrafricană și suntem la un nivel  crescut al contribuției în Balcanii de Vest. Dislocarea simultană a două companii din forțele de rezervă în Kosovo și Bosnia, însumând aproape 300 de militari, în termenele și la standardele prevăzute în documentele de activare, reprezintă un succes important pentru armata noastră, care probează maturitatea sistemului de planificare și de conducere a operațiilor militare”, a subliniat generalul Petrescu.

La finalul vizitei, ministrul Angel Tîlvăr și generalul Daniel Petrescu au oferit embleme onorifice și de merit unor militari ca semn de apreciere pentru îndeplinirea misiunilor lor.

* * *

EUFOR ALTHEA este o operațiune a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina care a început în decembrie 2004, cu mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția UN nr. 1575/2004). Misiunea urmează operațiunile SFOR și IFOR, desfășurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale Bosniei-Herțegovina. Operațiunea implică participarea a 22 de state: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia și Ungaria.

Din luna mai, funcția de șef de stat major al EUFOR ALTHEA este îndeplinită de generalul de brigadă Ovidiu Lungu.

Contribuția României la operația EUFOR ALTHEA reflectă consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene și a parteneriatului NATO-UE. În același timp, aceasta reprezintă un element esențial pentru menținerea securității și stabilității în regiune.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu