HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Surse: Asistența pentru Ucraina devine tot mai dificilă pentru cancelariile europene

Surse: Asistența pentru Ucraina devine tot mai dificilă pentru cancelariile europene
Sursă foto: Facebook

O decizie cu privire la invitatia adresata Ucrainei pentru a incepe negocierile de aderare la Uniunea Europeana, prevazuta a fi luata la Consiliul European din mijlocul lunii decembrie, pare sa fie amenintata. In plus, nu exista niciun acord in vederea oferirii unui ajutor suplimentar de 50 de miliarde euro catre Kiev, a informat vineri o sursa europeana care a dorit sa ramana anonima, relateaza Reuters conform Agerpres.
Contrar asigurarilor obisnuite ca UE va sustine Ucraina "atat timp cat este necesar", oficialul european a indicat ca ultimele discutii din cadrul blocului european referitoare la sprijinul suplimentar pentru Kiev au fost un veritabil "soc". "Liderii au constatat ca este destul de costisitor. Cum ne permitem asta?", a intrebat reprezentantul UE, care este implicat in organizarea summitului din 14-15 decembrie de la Bruxelles. Propunerea Comisiei Europene de a revizui bugetul pe termen lung al UE astfel incat asistenta pentru Ucraina sa creasca cu 50 de miliarde euro pana in 2027 a starnit critici din diverse parti. "Nu putem lasa Ucraina sa intre in faliment, nu este o optiune pentru noi. Dar nu este usor", a explicat oficialul.
Admiterea Ucrainei pare incerta Oficialul a exprimat indoieli cu privire la inceperea negocierilor oficiale de aderare cu Ucraina, sustinand ca asteptarile pentru o decizie in acest sens la summitul din decembrie sunt "in pericol". Oficialul a subliniat ca un motiv ar putea fi opozitia pe care Ungaria ar putea sa o manifeste, ceea ce ar impiedica obtinerea unanimitatii necesare pentru o astfel de hotarare. Unii lideri ai UE au sugerat ca tema sa fie reintrodusa pe agenda in martie anul viitor, dupa evaluarea promisa de Comisia Europeana referitoare la conditiile ramase de indeplinit de Ucraina. "Poate avem asteptari prea mari. Vom continua sa sprijinim financiar, militar Ucraina? Avem capacitatea de a face asta? Suntem siguri ca SUA ne vor urma in anii viitori? Exista acord pentru a continua sa oferim sprijin Ucrainei, dar apar unele dintre aceste intrebari", a concluzionat oficialul UE.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu