HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Studiul global de amploare maxima a identificat cele mai serioase erori care subminează postul intermitent.

Studiul global de amploare maxima a identificat cele mai serioase erori care subminează postul intermitent.
Sursă foto: Facebook

Intermittent fasting (IF), adică restricționarea consumului de mâncare la un interval prestabilit, este o metodă populară de slăbit. A avea un interval de zece ore în care să mângeți înseamnă că vă restricționați perioada zilnică de alimentație la zece ore și postiți restul de 14 ore.

Spre exemplu, dacă luați prima masă la ora 9 dimineața, ar trebui să consumați ultima gustare până la ora 19.00, conform specialiștilor. Consumul alimentelor într-un interval de zece ore este legat de o energie și dispoziție îmbunătățite și un nivel mai redus al senzației de foame, potrivit celor mai recente descoperiri ale celei mai mari cercetari științifice din Marea Britanie pe acest subiect.

Aceste rezultate au fost prezentate de către cercetatorii de la King’s College London în cadrul Conferinţei Europene de Nutriţie desfăşurată între 14-17 noiembrie, în Belgrad, Serbia.

Chiar dacă unii adepți ai IF promovează frecvent intervalele restrictive de alimentaţie de până la şase ore, concluziile acestui nou studiu indică faptul că şi consumul alimentelor într-un interval mai puţin restrictiv, respectiv de zece ore are totuşi efecte pozitive pentru sănătate, cum ar fi modificări ale stării de spirit, energiei şi senzaţiei de foame.

Indivizii care au fost constanți în respectarea intervalului de alimentație au beneficiat mai mult decât cei care și-au schimbat intervalul de la o zi la alta.

„Acesta este cel mai mare studiu realizat în afara unei clinici strict controlate care arată că postul intermitent poate îmbunătăţi sănătatea într-un cadru real”, a afirmat dr. Sarah Berry, de la King’s College London şi cercetător şef la ZOE. Rezultatele arată că regimul nu trebuie să fie foarte restrictiv pentru a vedea rezultate pozitive: o fereastră de zece ore pentru a mânca a fost gestionabilă pentru majoritatea oamenilor, şi au fost observate îmbunătăţire a stării de spirit, a nivelului de energie şi a foamei. Cercetatorii au descoperit pentru prima dată că cei care s-au alimentat cu un orar limitat, dar nu au fost constanți zi de zi, nu au avut aceleași efecte pozitive asupra sănătății ca cei care și-au menținut același ritm zilnic. Un număr total de 37.545 persoane din aplicația ZOE Health au terminat perioada principală de intervenție care a durat trei săptămâni.

Participanţii au fost rugaţi să mănânce aşa cum ar fi făcut-o în mod normal în prima săptămână, iar apoi să respecte o fereastră de zece ore pentru a mânca timp de două săptămâni.

36.231 dintre participanți au ales să continue cu săptămâni suplimentare, iar 27.371 de utilizatori au fost clasificați ca fiind foarte implicați în menținerea intervalului prestabilit de alimentație. 78% dintre participanţii foarte implicaţi au fost femei, cu o vârstă medie de 60 de ani şi un Indice de Masă Corporală de 25,6. Participanţii care aveau un interval mai lung pentru masa lor înainte de intervenție au observat un beneficiu chiar mai mare pentru starea lor de sănătate.

Potrivit autorilor, acest studiu contribuie la creșterea numărului tot mai mare de dovezi care demonstrează importanța modului în care ne alimentăm.

Influența alimentelor asupra stării noastre de sănătate nu este doar despre ce mâncăm, ci și despre momentul în care decidem să consumăm mesele, spun cercetatorii. Consumul alimentelor într-un anumit interval orar reprezintă un comportament alimentar important ce poate aduce beneficii pentru starea noastră de sănătate. În plus, descoperirile arată că nu trebuie neaparat sa mâncam tot timpul. Mulți oameni se vor simți sătui și chiar vor pierde în greutate dacă se limitează la a mânca într-un interval de zece ore, sunt concluziile cercetătorilor care au condus acest studiu.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu