HUB PRESS

s e î n c a r c ă
Stresul și anxietatea cresc în rândul românililor
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Conform datelor, românii se numără printre europenii cu cele mai ridicate niveluri de stres. Studiile indică faptul că sursa principală a acestui stres este mediul de lucru. Psihologii ne atenționează că stresul poate avea consecințe serioase în toate aspectele vieții.

40% dintre participanții la studiu lucrează peste 45 de ore pe săptămână, ajungând uneori chiar și la 55 sau 65 de ore.

De asemenea, se constată că indivizii care ocupă poziții de conducere medie și superioară suferă de stres ocupațional în proporție de 99.9%, la doar 2-3 ani după ce au promovat, experimentând cel puțin un episod de burnout în maximum 5 ani.

Cum afectează stresul pe termen lung

Dacă datele sugerează că locurile de muncă sunt principala sursă de stres pentru români, specialiștii în psihologie afirmă că există și alți factori care impactează semnificativ calitatea vieții. Astfel, dificultățile financiare reprezintă un alt element care contribuie la „boala secolului".

"Statisticile indică tendința românilor de a se transforma într-un popor extrem de stresat. Calitatea vieții este strâns legată de acest factor și cei care nu își pot controla eficient emoțiile și nu găsesc metode eficace de relaxare, pot dezvolta depresie, anxietate sau chiar probleme serioase de sănătate. Adeseori, locul de muncă nu este singurul element stresant. Standardul de viață în România este destul de scăzut și problemele financiare sunt o realitate pentru o mare parte din populație", a explicat Andreea Coman, psiholog clinician.

Locurile de muncă nedorite, un factor generator de stres

Conform specialiștilor în psihologie, mulți români își pun sănătatea în pericol pentru a obține un salariu mai mare. Prin urmare, multe persoane se trezesc cu joburi pe care nu le doresc și care generează inevitabil nemulțumire.

"Multe persoane lucrează în domenii care nu le oferă niciun fel de satisfacție. Astfel, mulți au decis să-și sacrifice visurile pentru un trai mai bun, pentru un salariu care să le asigure o viață decentă. Chiar dacă pare decizia corectă, acest lucru devine deja un fenomen și avem mulți pacienți care se confruntă cu depresie și anxietate din cauza locurilor lor de muncă. Este aproape imposibil să excelezi într-un domeniu pe care nu îl dorești", a adăugat psihologul clinician.

"Problemele de la muncă trebuie lăsate acolo"

Experții mai subliniază că, frecvent, angajații români nu reușesc să se detașeze de problemele de la locul de muncă atunci când ajung acasă. Astfel, stresul tinde să devină o normalitate în rândul populației.

"Problemele de la muncă trebuie să rămână la muncă. Acasă ar trebui să ne simțim bine, să ne relaxăm și să petrecem timp de calitate alături de familie. Dar, deseori, acest lucru este imposibil pentru unele persoane. Iar presiunea de la serviciu se resimte și în cadrul familiei. Este important să găsim activități relaxante, cum ar fi sportul, care să ne ajute să scăpăm de stres. Chiar dacă inițial va fi dificil să ne concentrăm pe altceva, cu timpul ne vom adapta și vom realiza că există viața și după serviciu", a concluzionat Andreea Coman.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu