HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Stellantis anunță majorări salariale semnificative pentru angajați și investiții de miliarde de dolari.

Stellantis anunță majorări salariale semnificative pentru angajați și investiții de miliarde de dolari.
Sursă foto: gds.ro

Stellantis, entitatea care deține Chrysler, a convenit să edifice o nouă unitate de producție pentru baterii, cu un cost estimat la 3,2 miliarde de dolari, precum și să aloce 1,5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi fabrici de autovehicule utilitare medii în Illinois. Acest acord a fost posibil ca urmare a noului contract colectiv de muncă negociat cu sindicatul United Auto Workers (UAW), conform informațiilor furnizate de Reuters și preluate de news.ro.

Shawn Fain, președintele UAW, a oferit detalii suplimentare referitoare la acordul laboral. Printre beneficiile angajaților se numără creșterea salariilor cu 25%, pensii mai generoase și alte îmbunătățiri semnificative ce vor fi implementate până în aprilie 2028. Aceste schimbări au fost propuse membrilor sindicatului spre ratificare săptămâna trecută și votul va dura aproximativ două săptămâni.

În plus, Stellantis va oferi angajaților pe oră un program subvenționat de leasing auto, ceea ce va facilita achiziția unui vehicul nou. Acest program este similar cu cel oferit angajaților din birourile producătorilor auto americani, conform declarațiilor UAW. Stellantis nu a dorit să comenteze, afirmand că va aștepta rezultatul votului înainte de a discuta acordul.

Angajații din producție ai Ford vor primi un voucher de 1.500 de dolari pe care îl pot folosi pentru achiziționarea unui vehicul nou.

UAW a dezvăluit multe dintre planurile de investiţii ale Stellantis, cel mai semnificativ fiind angajamentul companiei de a reporni operațiunile uzinei din Belvidere, Illinois, care și-a închis porțile în februarie.

Fabrica din Belvidere va începe să producă între 80.000 și 100.000 de autovehicule utilitare medii pe an, începând cu 2027. În plus, noua fabrică de baterii, cu o valoare estimată la 3,2 miliarde de dolari și un partener în joint venture care nu a fost încă numit, se va deschide în 2028.

Investițiile recente includ 1,5 miliarde de dolari în operațiunile sale Toledo Jeep, inclusiv construirea unui Jeep Wrangler EV până în 2028.

Stellantis intenționează să investească 3,5 miliarde de dolari în trei unități de asamblare din Michigan. Acest lucru include o investiție de 1,5 miliarde de dolari pentru o fabrică din Detroit destinată versiunilor actualizate ale modelelor Dodge Durango și Jeep Grand Cherokee, inclusiv versiunile electrice din 2026 și 2027.

Pe continentul nord-american, Stellantis își concentrează investițiile pe autovehicule utilitare și SUV-uri, acoperind atât versiunile cu motor pe benzină cât și cele electrice până în 2028.

De asemenea, Stellantis va oferi programe compensatorii de 50.000 de dolari în anii 2024 și 2026 membrilor UAW care lucrează în producție. Aceasta le va permite să reducă costurile prin angajarea de noi lucrători cu salarii mai mici.

UAW a declarat că angajamentele de investiții ale Stellantis se ridică la aproximativ 19 miliarde de dolari, dar acestea includ unele planuri anunțate anterior.

Stellantis are ceva mai mult timp decât rivalul Ford pentru a transforma actualii lucrători temporari în angajați permanenți.

În primul an, 3.200 de lucrători temporari vor fi convertiti la normă întreagă. După aceea, aceștia vor obține automat statutul de normă întreagă după nouă luni de serviciu.

O sursa anonimă a confirmat că acordurile preliminare ale UAW cu Stellantis, General Motors și Ford includ un bonus suplimentar de ratificare de aproximativ 110 dolari pe zi pentru angajații care au fost în grevă sau disponibilizați în timpul grevei care a început la mijlocul lunii septembrie. Acesta se adaugă bonusului de 5.000 de dolari pe care lucrătorii pe oră îl vor primi la ratificare, alături de o creștere imediată a salariului cu 11%.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin