HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Statul va acorda o primă pentru 20 de ani proprietarilor unui specific tip de terenuri din România.

Statul va acorda o primă pentru 20 de ani proprietarilor unui specific tip de terenuri din România.
Sursă foto: Ministerul Mediului

În cadrul unei recente declarații, Mircea Fechet, Ministrul Mediului, a anunțat că în următoarea ședință de Guvern se va introduce o ordonanță de urgență referitoare la pășuni. Acestea erau eligibile pentru împădurire dar au pierdut această calitate.

În timpul emisiunii Proiect de țară: România, difuzată pe Prima News, ministrul a reiterat planurile sale de a introduce o ordonanţă de urgenţă în ședința de Guvern care va avea loc joi. Aceasta se va referi la acele terenuri care erau eligibile pentru împădurire dar nu mai sunt.

"Un grup de parlamentari din Parlament, indiferent de partidul din care făceau parte, au considerat că este mai bine să scoatem păşunile din suprafeţele ce pot fi împădurite", a explicat Mircea Fechet. Acesta a adaugat că decizia are sens pentru anumite tipuri de păşuni cu valoare ecologică mare care ar trebui să rămână neschimbate și că transformarea lor în păduri ar constitui o pierdere din punct de vedere al mediului.

"Sunt perfect de acord cu acest lucru. Totuși, existând multe pāşuni pe care animalele nu le mai folosesc și nimeni nu mai recoltează nimic de acolo, acestea se degradează și se împăduresc natural. Nu avem niciun motiv să nu le împădurim", a afirmat ministrul Mediului. Acesta a adăugat că există finanțare în PNRR pentru toate costurile asociate cu împădurirea.

Mircea Fechet a subliniat că procesul de împădurire a unui hectar de stejar, inclusiv lucrările silvice necesare, poate ajunge la aproximativ 20.000 de euro pe hectar, timp de șase ani.

Ministrul a mai menționat că beneficiarul va primi anual o sumă de 456 de euro pentru următorii 20 de ani din partea Ministerului Mediului. Aceasta este cunoscută ca primă pentru sechestrarea carbonului.

"Prin urmare, extindem suprafața împădurită a României și încercăm să compensăm acest lucru. Altfel, proprietarii fie ar lăsa terenurile ca pāşuni și ar primi o subvenţie acolo, fie le-ar lăsa nelucrate. (...) Am discutat și cu prim-ministrul și vom găsi soluția juridică să facem acest lucru prin ordonanţa de urgenţă. Avem fonduri disponibile pentru moment, având în vedere că la capitolul împaduriri dispunem de peste un miliard de euro din granturi, nu din imprumuturi. Acești bani sunt oferiți de Uniunea Europeană și nu trebuie să returnăm niciun euro. Așteaptă să fie cheltuiți pentru biodiversitate", a concluzionat ministrul.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu