HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Specialiștii în politici publice, reuniți la București, concluzionează că inovația este fundamentul viitorului.

Specialiștii în politici publice, reuniți la București, concluzionează că inovația este fundamentul viitorului.
Sursă foto: Pinterest

Inovația reprezintă cheia către viitor, potrivit specialiștilor în politici publice care s-au adunat la București.

Evenimentul intitulat "Rolul inovației în reducerea riscurilor cu impact asupra economiei și societății", ce a avut loc pe 30 octombrie 2023, a adunat la București experți internaționali în politici publice, profesioniști în gestionarea riscurilor, reprezentanți ai mediului academic, organizații de consumatori și companii private.

În toate sectoarele, de la domeniul produselor medicale până la industria băuturilor, snack-urilor sau tutunului, combatarea dezinformării, libertatea de alegere informată a consumatorilor și accesul acestora la produse relevante sunt esențiale pentru procesul de reglementare. Toți specialiștii prezenți au fost de acord cu aceasta. În cazul industriei auto, exemplu menționat frecvent de vorbitori, interzicerea nu este o soluție eficientă. Aceasta ar limita drepturile fundamentale ale oamenilor. Implementarea obligativității purtării centurii de siguranță (și nu interzicerea conducerii autovehiculelor) s-a dovedit a fi o strategie eficientă pe termen lung pentru reducerea riscurilor.

Inovația nu ar trebui să urmărească în mod esențial profitul, ci îmbunătățirea calității vieții și oferirea de alternative pentru o viață mai bună, a subliniat Cornel Amariei, inventator și antreprenor român cunoscut pentru crearea Lumen. “Când am înființat .lumen nu am avut ca principal obiectiv profitul, ci tehnologizarea și crearea unui instrument care să vină în sprijinul nevăzătorilor. În acest moment există 40 de milioane de nevăzători la nivel global, iar numărul acestora se va dubla până în 2050, motiv pentru care am dezvoltat alături de echipa mea o pereche de ochelari care replică ce ar face un câine ghid cu cea mai avansată tehnologie disponibilă de ghidaj asistat”, a declarat Cornel Amariei.

Mihai Dragoi, Digital Business Manager în cadrul Siemens Healthineers, a afirmat că inovația nu are rolul de a înlocui activitatea medicilor, ci de a eficientiza fluxurile de lucru. “Potrivit datelor acumulate, din 2 în 2 ani avem din ce în ce mai multă putere de procesare, ceea ce ne oferă continuu capacitatea de a revoluționa și îmbunătăți procesele de lucru.", a explicat Mihai Drăgoi.

Prof. Dr. Ernest Groman, din cadrul Nicotine Institute Vienna, a subliniat principiul „reglementării rezonabile”, evidențiind că în centrul tuturor reglementărilor trebuie să se afle consumatorul. “Reglementările ar trebui să ia în considerare preferințele consumatorilor, oferind produse pe care oamenii le acceptă, promovând în același timp comunicarea continuă.", a menționat acesta.

Reducerea riscurilor asociate fumatului poate fi formulată ca o ecuație cu două componente, a subliniat și Dr. Marianna Gaca, directorul departamentului de conformitate a produselor la BAT. Elementele cheie sunt disponibilitatea și accesul la produsele mai puțin riscante, precum produsele pentru vapat sau cele care încălzesc tutunul.

Informarea este crucială în promovarea deciziilor informate iar consumatorul are drepturi exclusive asupra propriilor alegeri. În același timp este rolul decidenților, al organizațiilor de consumatori, al specialiștilor și al companiilor producătoare să combată dezinformarea și să asigure un nivel deplin de transparență și informare la nivelul publicului.

"Este mai mult decât necesar să înțelegem nevoile oamenilor și să le oferim informația completă pe care o avem la dispoziție", a declarat Costi Bratu, președintele CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză.

"Responsabilitatea noastră este să ne informăm consumatorul și să-i oferim cât mai multe alternative de produse la raft", a subliniat Dana Dobrescu, Corporate & Government Affairs Manager pentru Romania, Mondelez International.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu