HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Specialiștii afirmă că debitul Dunării la intrarea în România este de 5.600 metri cubi pe secundă, sub media multianuală pentru luna aprilie.

Specialiștii afirmă că debitul Dunării la intrarea în România este de 5.600 metri cubi pe secundă, sub media multianuală pentru luna aprilie.
Sursă foto: Ministerul Mediului

În data de sâmbătă, debitul Dunării la punctul său de intrare în țară este estimat la 5.600 de metri cubi pe secundă, o valoare sub media multianuală a lunii aprilie, care se situează la 7.900 de metri cubi pe secundă.
Experții prevăd o scădere a acestui debit în săptămâna următoare. În ceea ce privește coeficientul de umplere, acesta atinge aproape 75% în cele mai importante 40 de lacuri ale noastre.

"Conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitele Dunării vor fi în scădere pentru următoarele 7 zile şi vor ajunge în data de 19 aprilie în jurul valorii de 5200 mc/s", au comunicat specialiştii.

Coeficientul de umplere pentru cele mai relevante 40 lacuri ale noastre este acum la un nivel al procentului cu cifra zecimala .7439, iar volumul total existent este calculat la aproximativ 3,22 miliarde metri cubi. Comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, acesta reprezintă o scadere cu aproape zece procente. Cu toate acestea, volumenul actual este suficient pentru asigurarea necesarului tuturor beneficiarilor care se alimentează centralizat din resursele de apă de suprafață.

Experții de la "Apele Române" supraveghează constant situația cursurilor de apă și confirmă că, până în prezent, nu există secțiuni cu debit sub minimul necesar.

"Chiar dacă în acest moment nu sunt probleme în ceea ce priveşte asigurarea resursei de apă în sistem centralizat, vă recomandăm multă prudenţă şi să economisiţi apa pe cât este posibil folosind apa potabilă doar pentru băut! De asemenea, temperaturile ridicate şi nivelurile scăzute ale apelor favorizează înflorirea algală şi scăderea oxigenului din apă. Din aceste motive, protejaţi apele mai mult şi aruncaţi gunoaiele doar în locurille special amenajate", au mai adaugat reprezentanţii ”Apele Române”.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin