HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Șoc în Europa: Partidul extremist victorios în alegerile din Olanda solicită un referendum pentru retragerea din UE.

Șoc în Europa: Partidul extremist victorios în alegerile din Olanda solicită un referendum pentru retragerea din UE.
Sursă foto: RFI România

Geert Wilders și partidul său de extremă dreapta au triumfat în alegerile olandeze, având un manifest împotriva Uniunii Europene și a imigrației. Succesul lor a zguduit peisajul politic din Olanda și va provoca un val de șoc în întreaga Europă.

Social-democrații condusi de fostul comisar european Frans Timmermans s-au clasat pe locul doi, cu 25 de parlamentari. VVD, partidul liberal al premierului Mark Rutte, a pierdut zece locuri în parlament ajungând la 24, în timp ce noul partid centrist NSC va avea probabil 20 de reprezentanți.

Încă nu este clar dacă PVV va fi capabil să formeze o coaliție majoritară bazată pe programul său antieuropean, antiislamic și antimigrație.

În timpul campaniei electorale, Wilders a fost mai puțin agresiv față de musulmani decât în trecut; acest lucru l-a determinat pe unii analiști să-l numească "Geert Milders" (Geert cel blând), notează AFP.

"Prin reducerea numărului de solicitanți de azil și a imigranților care vin în Olanda, islamizarea țării noastre se va reduce", a declarat liderul extremei drepte, subliniind că "Olanda nu este o țară islamică: nu vrem școli musulmane, Coranuri și moschei".

Partidul intenționează să reintroducă controalele la frontiere și să interzică accesul celor care încearcă să treacă din țările vecine considerate "sigure".

Imigranții ilegali ar putea fi arestați și expulzați, iar sirienilor li se poate retrage statutul de azil temporar deoarece "anumite părți din Siria sunt acum sigure".

Refugiații care aleg să-și petreacă vacanțele în țările lor de origine ar putea pierde permisele temporare de rezidență în Olanda. Referendum obligatoriu despre Nexit, ieșirea Olandei din UE.

Euroscepticismul PVV merge atât de departe încât propune eliminarea steagurilor Uniunii Europene de pe clădirile guvernamentale.

"Aici este Olanda. Aici se arborează doar drapelul național", se menționează în programul partidului. În politica externă, "principiul nostru director este următorul: să acţionăm în interesul Olandei şi al olandezilor. Ţara noastră înainte de orice", subliniază documentul.

PVV se declară "un mare prieten al singurei democraţii veritabile din Orientul Mijlociu: Israelul" și promite întărirea relaţiilor bilaterale, inclusiv prin mutarea ambasadei olandeze la Ierusalim.

Wilders s-a angajat de asemenea să închidă reprezentanța diplomatică de la Ramallah, unde se află sediul Autorităţii Palestiniene.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu