HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Situație alarmantă pentru România: la Viena, partidul extremist conduce și radicalizarea pozițiilor se accentuează.

Situație alarmantă pentru România: la Viena, partidul extremist conduce și radicalizarea pozițiilor se accentuează.
Sursă foto: DW

Formațiunea de extremă dreaptă din Austria, Partidul Libertății (FPÖ), notabil pentru abordările sale asupra migrației mai drastice decât cele ale actualului guvern condus de Karl Nehammer, se situează pe primul loc în preferințele electoratului austriac înaintea alegerilor parlamentare din anul viitor, potrivit Euractiv.

Sondajele recente indică faptul că dacă alegerile federale ar avea loc acum, FPÖ ar câștiga 29% dintre voturi, cu 13% mai mult decât la scrutinul regional care a avut loc acum doi ani.

Herbert Kickl, liderul curent al Partidului Libertății, este cunoscut pentru atitudinea sa inflexibilă referitoare la migrație.

Este important de menționat că Karl Nehammer, cancelarul Austriei și conducătorul conservator al Partidului Popular Austriac (ÖVP), a motivat constant blocarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen prin argumentul că aceste țări nu previn fluxurile de migranți ilegali care ajung la granițele Uniunii Europene să intre în spațiul comunitar.
Aderarea României la Schengen, împiedicată de disputele politice din Austria

Analiștii politici atribuie poziția fermă a lui Nehammer și a partidului său ÖVP temerii de a nu pierde și mai mult teren în fața FPÖ, în contextul în care migrația ilegală a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte din Austria.

Însă sondajele indică faptul că FPÖ ar obține acum cel mai bun rezultat electoral din istoria sa, depășind scorul de 26,9% obținut în 1999. În plus, partidul lui Nehammer a suferit o scădere cu 17 puncte procentuale în opțiunile de vot comparativ cu ultimele alegeri, fiind estimat acum la 20,3% din preferințele electoratului.

Dacă acest trend se menține până la alegerile federale din toamna anului viitor, ÖVP ar avea cel mai slab rezultat electoral de când a fost fondat în 1945. Cel mai slab rezultat al ÖVP până acum a fost la alegerile din 2013, când partidul a obținut doar 24% din voturi.

Partidul Social-Democrat din Austria (SPÖ) are aproximativ 23%, iar verzi - actualii coaliți ai lui Nehammer - au doar 9%, cu aproximativ patru puncte procentuale sub rezultatul lor anterior.

Partidul liberal NEOS, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European, este cotat la aproximativ 11%, cu un avans de 3% față de precedentele alegeri. Se conturează o nouă alianță între conservatori și extremiști la Viena?

Conform acestor sondaje, actuala coaliție guvernamentală de la Viena nu va putea menține majoritatea parlamentară. Matematic vorbind, cea mai simplă soluție pentru ÖVP de a rămâne la putere ar fi alături de FPÖ într-o coaliție în care partidul lui Nehammer ar fi partenerul minoritar.

Cele două partide au mai condus împreună între 2017 și 2019 în timpul primului mandat al fostului cancelar Sebastian Kurz, dar Kurz a exclus FPÖ din guvern după izbucnirea "scandalului Ibiza" legat de atribuirea suspectă a unor contracte guvernamentale.

Kurz, care ulterior a condus alături de Partidul Verde într-o coaliție surprinzătoare, a renunțat în cele din urmă la funcția de cancelar în octombrie 2021 ca urmare a unor acuzații separate de corupție.

Kurz este acuzat și el în cadrul scandalului Ibiza, fiind suspectat că a mințit comisia parlamentară de investigare creată pentru a cerceta suspiciunile de corupție.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin