HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Situația devine serioasă: confiscarea sau naționalizarea proprietății private? Ce ar trebui să prevadă românii?

Situația devine serioasă: confiscarea sau naționalizarea proprietății private? Ce ar trebui să prevadă românii?
Sursă foto: ZF

Informația privind posibilitatea ca noul Cod al Urbanismului să afecteze grav proprietatea privată a generat reacții în societatea românească. Aceasta se datorează faptului că situația din Capitală ar putea deveni un model generalizat, având în vedere rezultatele deciziilor luate de majoritatea PNL-USR-PMP din Consiliul General.

În urma opririi tuturor construcțiilor, unele companii internaționale de anvergură și-au anunțat retragerea de pe piață. Reducerea numărului de unități locative planificate a dus nu doar la creșterea prețurilor, ci și la blocarea fluxurilor financiare, scăderea afacerilor firmelor din domeniu și creșterea șomajului. În același timp, mulți bucureșteni s-au mutat în localitățile limitrofe, lăsând teren liber pentru "rechinii imobiliari", care construiesc haotic, ignorând legea, mediul și locuitorii.

Se pare însă că actualul format trecut prin Guvern ridică cel puțin două probleme majore care au creat panică printre cetățeni.

Prima problemă

O primă problemă semnalată de un avocat specializat în Dreptul Proprietății este posibilitatea transformarii spațiilor verzi private în spaţii publice. Conform definiției, acestea sunt cu acces public: „Asta pentru că spațiile verzi sunt și trebuie să fie în administrarea primăriilor, fiind de utilitate publică, deci trebuie inventariate, amenajate și îngrijite de administrația locală, în folosul oamenilor.

Dacă stai la casă, iar curtea ta e inventariată ca spațiu verde, ai obligația legală să permiți accesul publicului, ceea ce e absurd.

Ca o paralelă, pentru cei care stau la bloc, e ca și cum ai declara spațiu public holul sau baia fiecărui apartament, proprietarul fiind obligat să lase ușa descuiată permanent, eventual să asigure și întreținerea (săpun, hârtie igienică) pentru oricine de pe stradă. Nu e doar absurd, ci și neconstituțional” ne-a explicat sursa noastră.

A doua problemă

O altă problemă legată de constituţionalitate este principiul neretroactivităţii conform specialiştilor în drept.

„Odată ce o instituție îmi eliberează un certificat de urbanism sau o autorizație de costruire - fie că fac un coteț de câine sau un complex de birouri - eu, ca persoană fizică sau juridică, fac niște cheltuieli... E neconstituțional să-mi anulezi documentația pentru că între timp s-a schimbat legea în baza căreia mi-ai emis documentele. Orice lege are efecte doar pentru viitor.

Ca să ne înțelegem asupra principiului: dacă mâine se decide că circulația rutieră e pe dreapta, ca în Anglia, cum ar fi să se suspende toate permisele pentru că toată lumea a condus pe contrasens... Știu că sună absurd, dar asta e prevederea din Codul Urbanismului.” a continuat aceasta.

Reacție din Parlament: NU vom permite

În urma agitaţiei create, președintele Comisiei de resort din Camera Deputaților, Marius Budăi, a declarat la România tv că a discutat cu premierul Marcel Ciolacu despre legea care este în curs de examinare și PSD nu va permite ca dreptul fundamental de proprietate sa fie pus măcar sub semnul întrebării.

Acesta a menţionat chiar că există 2 aspecte problematice în cadrul discuţiilor - probabil cele semnalate de redacţia noastră - iar partidul său va asigura formula constituţională pentru forma finală a actului normativ.

Rămâne de vazut dacă partenerii de coaliție liberali vor adopta acest principiu. Este interesant faptul că PSD pare să devină ultima baricadă în apărarea proprietății private, în timp ce partidele care se autointitulează "de dreapta", precum PNL, USR sau PMP, par să se îndepărteze de discursul care le-a consacrat și să permită intervenția Statului într-un domeniu protejat de Constituție.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu