Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este singura bursă europeană care se regăsește în top cinci oferte publice iniţiale (IPO) la nivel mondial realizate în acest an, într-o competiţie globală acerbă pentru listarea companiilor, conform unui comunicat al BVB. Cel mai mare IPO din acest an a fost de 5,2 miliarde dolari, realizat de Arm, o firmă cu sediul în Regatul Unit și listată pe NASDAQ (SUA).
Capital market-ul românesc a dobândit notorietate atât pe plan intern cât și extern. Până la sfârșitul primelor nouă luni ale anului curent, numărul investitorilor activi pe piața de capital din România a atins un vârf istoric: 168.000 de investitori, adică de trei ori mai mulți decât acum cinci ani.
"Piaţa de capital din România a câştigat tot mai mult teren în ochii investitorilor străini. Am constatat o creştere a prezenţei companiilor româneşti în indicii FTSE Russell şi MSCI. În privința vizibilității, companiile listate la BVB şi indiciile BVB apar în statistici financiare ale unora dintre cele mai populare platforme financiare și suntem în tratative pentru a extinde această sferă astfel încât investitorii internaţionali să poată accesa cu ușurință datele referitoare la companiile româneşti", a menționat Radu Hanga, preşedintele BVB.
Kenvue, o corporație americană, s-a listat pe Bursa de la New York (NYSE) după o ofertă finalizată cu succes la 4,4 miliarde dolari. Pe poziția a treia în clasamentul celor mai mari IPO-uri globale finalizate cu succes până în prezent în acest an se situează Adnoc Gas din Emiratele Arabe Unite, companie listată pe bursa din Abu Dhabi după un IPO de 2,5 miliarde dolari.
Hidroelectrica, liderul producţiei de energie electrică din surse 100% regenerabile din România, s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe 12 iulie, ca rezultat al celui mai mare IPO realizat vreodată în România: 2 miliarde de dolari. Pe locul cinci se află Nexchip din China, care a fost listată pe Bursa din Shanghai ca urmare a unei oferte de 1,9 miliarde dolari.
Astfel, BVB este singura bursă europeană care are un IPO semnificativ la nivel mondial: oferta de două miliarde dolari a Hidroelectrica a clasat BVB pe locul patru în topul global bazat pe valoarea unei oferte înregistrate în primele trei trimestre ale anului.
"Doar în acest an, avem 35.000 de noi investitori datorită ofertei Hidroelectrica şi continuării programului de obligaţiuni Fidelis. Datorită ofertei Hidroelectrica BVB este singura bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri realizate la nivel global până acum în acest an", a adăugat Radu Hanga.
Valoarea totală a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare pe Piaţa Reglementată a BVB a atins un record la finalul primelor zece luni ale acestui an, depăşind 29,4 miliarde lei, echivalentul a 5,9 miliarde euro. Lichiditatea medie zilnică în acest an a ajuns la 141 milioane lei, echivalentul a 28,5 milioane euro, conform datelor BVB. Al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numărul tranzacţiilor a depășit, la sfârșitul primelor zece luni ale acestui an, pragul de 1,45 milioane de tranzacţii.
"Ca operator de piaţă şi sistem, BVB a beneficiat pe deplin de strategia de dezvoltare implementată în ultimii ani și rezultatele financiare recente confirmă acest lucru. De altfel numărul celor care au acţiuni la emitentul BVB a trecut pragul celor 5.000 acţionari, ceea ce este o premieră și reprezintă o triplare faţă de nivelul de acum cinci ani. Interesul crescut s-a manifestat și la nivelul evoluției de piață, unde acțiunea BVB a înregistrat în primele 10 luni o creștere de 100%, incluzând și dividendele", a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.