HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Sindicaliștii au avut discuții aprinse cu Alexandru Rafila pe tema creșterilor salariale și au insistat ferm.

Sindicaliștii au avut discuții aprinse cu Alexandru Rafila pe tema creșterilor salariale și au insistat ferm.
Sursă foto: Ministerul Sanatatii

Conform declarațiilor Federației Sanitas, orice abordare care ar putea genera noi inegalități între angajați a fost respinsă în cadrul discuțiilor de miercuri cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Aceste discriminări ar putea apărea dacă majorările salariale ar viza exclusiv funcționarii publici, ignorând personalul contractual. "Creșterile salariale solicitate de către Federația Sanitas trebuie să se facă pentru toți angajații din sistemul de sănătate și asistență socială într-un procent mediu de 25%", menționează ei.

Federaţia Sanitas din România a anunţat că reprezentanţi ai mai multor organizaţii sindicale s-au întâlnit miercuri cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Întâlnirea a avut ca scop discutarea cererilor sindicaliştilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, care protestează spontan de câteva zile.

"Propunerea domnului ministru a fost aceea de identificare a unor soluţii pentru echivalarea salarizarii funcţionarilor publici din Direcţiile de sănatae publica cu funcţionarii publici din cadrul Caselor judeţene de Asigurari de Sânatae recent mutati in grila prevăzută pentru aparatul de lucru al Guvernului. Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au respins orice fel de abordare care ar putea produce noi discriminări între angajaţii acestor instituţii câtă vreme creşterile salariale ar viza doar funcţionarii publici, nu şi personalul contractual", notează reprezentanții Federației într-o postare pe Facebook.

De asemenea, aceștia au subliniat nemulțumirile manifestate spontan în mai multe spitale din țară, unde personalul TESA a încetat activitatea. Se prevede ca astfel de manifestări să devină tot mai frecvente în decursul lunii decembrie.

"Hotărârea Consiliului Naţional al Federaţiei noastre este de susţinere a unor creşteri salariale ce trebuie să vizeze toţi angajaţii din sistemele de sănătate şi de asistenţă socială. Nemulţumirea angajaţilor este una generală şi nu ne putem permite noi cârpeli care să adâncească actualele discriminari dintre diferitele categorii de profesionişti. În aşteptarea noii legi a salarizarii unitare care va trebui să elimine toate aceste inechitati, cresterile salariale solicitate de către Federația Sanitas (în baza hotărârii Consiliului Naţional din data de 21 noiembrie 2023) trebuie să se facă pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate şi asistenţă socială într-un procent mediu de 25%. La nivelul Ministerului Sănătăţii s-a constituit un grup de lucru care va comunica în permanenţă, pentru stingerea nemulţumirilor colegilor noştri într-o manieră cât mai operativă", transmit sindicaliștii.

Luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că miercuri va avea o discuție cu sindicaliștii din domeniul sănătății. "Cred că este important ca și colegii de la direcțiile de sănătate publica, angajatii Ministerului Sânatații să poată să aibe o situație a veniturilor care sa nu îi discrimineze fața de alte categorii de personal care lucrează în sistemul de sănatae", afirma el.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu