HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Siegfried Mureșan a realizat o mare victorie în Europa: România va primi o sumă considerabilă de bani

Siegfried Mureșan a realizat o mare victorie în Europa: România va primi o sumă considerabilă de bani
Sursă foto: Siegfried Muresan/ facebook

Sub conducerea eurodeputatului Siegfried Mureșan (PPE / PNL), echipa de negociere a Parlamentului European a atins, în timpul nopții, un consens final cu reprezentanții Consiliului Uniunii Europene privind Bugetul european pentru anul 2024.

Conform acordului final, se vor observa majorări ale fondurilor în sectoarele și programele care necesită o finanțare mai generoasă, cum ar fi cercetarea, Programul de studii „Erasmus+”, susținerea tinerilor fermieri și Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova.

În plus, acest acord final exclude reducerile bugetare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse inițial de Consiliul Uniunii Europene la debutul negocierilor.

„Mă bucur că am dus la îndeplinire promisiunile pe care le-am făcut la începutul negocierilor: să avem un buget aprobat la timp, înainte de finalul anului, care să cuprindă suficiente fonduri pentru toate domeniile și prioritățile unde oamenii așteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri.România primește mai mulți bani

Bugetul UE din 2024 este evaluat la 189 de miliarde de euro și include fonduri adecvate pentru a sprijini prioritățile tradiționale ale Uniunii, cum ar fi Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România beneficiază de majoritatea fondurilor europene nerambursabile.

În plus, am obținut creșteri de alocări în domeniile unde noi, Parlamentul European, am spus de la început că avem nevoie de finanțare suplimentară. Acesta se referă la domeniul cercetării, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical. Alocăm fonduri suplimentare pentru bursele de studiu «Erasmus+», dar și pentru tinerii fermieri.

De asemenea, luăm în considerare evenimentele recente la frontierele noastre. Astfel, mărim fondurile pentru Vecinătatea sudică și Estică, inclusiv Republica Moldova. În același timp, sporim bugetul destinat ajutorului umanitar. Dorim ca Uniunea Europeană să contribuie la diminuarea riscurilor umane generate de cele două conflicte armate la granițele noastre: din Ucraina și din Orientul Mijlociu”, a afirmat eurodeputatul Siegfried Mureșan, negociator-șef pentru Bugetul Uniunii Europene pentru 2024.

„Mă bucur, de asemenea, că am reușit să convingem Consiliul Uniunii Europene să renunțe la tăierile bugetare propuse la începutul negocierilor. Pentru a gestiona toate noile provocări care au apărut în ultimul timp, precum războiul din Ucraina, din Orientul Mijlociu, criza energetică și inflația, avem nevoie de mai multe resurse, nu mai puține”, a adăugat Siegfried Mureșan.

 Ce urmează

În următoarele săptămâni, acordul finalizat în seara trecută va fi adoptat oficial de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene și va intra în vigoare până la debutul anului viitor.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu