HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Siegfried Mureșan: Inițierea discuțiilor de aderare cu Moldova - o șansă istorică pe care UE nu ar trebui să o piardă

Siegfried Mureșan: Inițierea discuțiilor de aderare cu Moldova - o șansă istorică pe care UE nu ar trebui să o piardă
Sursă foto: epochtimes-romania

Este esențial pentru cetățenii Republicii Moldova, precum și pentru toți locuitorii Uniunii Europene, ca negocierile de aderare la UE să înceapă până la sfârșitul anului. Stabilitatea și securitatea în UE sunt strâns legate de nivelul de siguranță, stabilitate și integrare europeană al țărilor vecine, precum Republica Moldova. Prin urmare, parcursul european al Moldovei ne consolidează pe toți și ne asigură un climat mai sigur.

"Suntem cu toții mai puternici cu Moldova alături", este mesajul pe care l-am transmis constant în ultimii doi ani colegilor din Parlamentul European și din alte organisme europene. Comisia Europeană și Consiliul European vor lua în curând o decizie privind demararea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Noi, Parlamentul European, suntem fermi în solicitarea noastră ca negocierile de aderare să înceapă până la finele acestui an. Am fost primul organ european care a cerut oficial acest lucru. Într-o rezoluție votată cu o majoritate covârșitoare pe 5 octombrie, peste 80% dintre europarlamentari au votat pentru începerea negocierilor de aderare.

Cetățenii și guvernanții Republicii Moldova merită o perspectivă clară de aderare. Conștientizăm că acesta este un proces pe termen lung și nimeni nu se așteaptă ca acesta să se întâmple peste noapte. Prin urmare, este crucial să începem acest proces acum și să răspundem pozitiv la toate eforturile de integrare europeană depuse în ultimii ani de autoritățile și cetățenii Republicii Moldova.

În urma izbucnirii conflictului agresiv al Rusiei în Ucraina, Republica Moldova și cetățenii săi au demonstrat un profund spirit european, alegând fără echivoc să fie alături de noi, Uniunea Europeană, în ciuda tuturor provocărilor, șantajelor și manipulărilor venite dinspre Federația Rusă.

Republica Moldova a gestionat cu succes criza refugiaților din Ucraina, chiar dacă este țara europeană care a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni, raportat la populație. Prin gestionarea eficientă a crizei refugiaților, Moldova a garantat stabilitate pentru restul continentului. Toți suntem conștienți de riscurile unui flux necontrolat de refugiați la frontierele UE. Moldova a evitat aceste riscuri pentru noi toți.

Republica Moldova este situată în imediata vecinătate a Uniunii Europene și a Ucrainei. De aceea, am subliniat în repetate rânduri la nivel european că toți am fi fost într-o situație mult mai dificilă dacă, pe lângă dictatorul Lukașenko din Belarus, Putin ar fi avut un regim pro-rus și în Republica Moldova. Tocmai de aceea trebuie să continuăm să susținem parcursul european al Moldovei. Ritmul reformelor indică faptul că Moldova este pregătită pentru următoarea etapă.

Imediat după izbucnirea conflictului din Ucraina, Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană și, în mai puțin de 4 luni, UE a răspuns pozitiv. Am acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată împreună cu nouă recomandări de reforme care trebuie îndeplinite pentru demararea negocierilor de aderare.

Vedem acum că Republica Moldova a realizat progrese remarcabile în toate aceste nouă recomandari, inclusiv în domeniul justiției, dar și al reformelor administrative, protecției drepturilor omului și implicarea societății civile în guvernare.

În paralel, noi - Uniunea Europeană și statele membre - am intensificat sprijinul pentru Republica Moldova și am accelerat procesul de integrare europeană a țarii. Am mobilizat o sumã record de peste 1,2 miliarde de euro, am sincronizat rețeaua electrică a Moldovei cu rețeaua electrică europeană și am oferit Republicii Moldova acces la platforma comună de stocare și achiziții de gaze a UE. Moldova a fost integrată în programe europene importante, precum Mecanismul pentru Interconectarea Europei și Programul Pieței Unice, care vor permite țării să se dezvolte mai rapid înainte de aderarea efectivă la UE. A fost semnat și acordul privind reducerea tarifelor de roaming între Moldova și UE.

Toate aceste măsuri și progrese indică faptul că atât Republica Moldova, cât și Uniunea Europeană, sunt mai pregătite ca niciodată să treacă la urmatorul pas: începerea negocierilor de aderare. Este un moment propice, o oportunitate istorică pe care nu trebuie să o ratăm.

Prin urmare, afirm: haideți să începem acum negocierile de aderare. Așteptăm decizia în acest sens la reuniunea Consiliului European din 14 - 15 decembrie. Apoi trebuie să implementăm cât mai repede aceastã decizie. Este important ca prima conferințã interguvernamentalã de negociere UE - Moldova sã aibã loc chiar la începutul anului viitor, înaintea alegerilor europarlamentare din 2024.

În paralel, trebuie să continuăm procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Este important să asociem Moldova la toate agențiile și programele europene la care aceasta încă nu are acces. Și este esențial să accelerăm integrarea treptată a Moldovei în Piața Unică a UE. Aceste măsuri vor aduce beneficii concrete și imediate Republicii Moldova și vor duce la o creștere mai rapidă a bunăstării cetățenilor săi, încă înainte de aderarea efectivă la UE.

Viitorul european al Moldovei este asigurat. Dar este în interesul nostru comun să accelerăm procesul de integrare a țãrii în UE.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu